HRVOJE PANJOL: U Marinu Zadar planiramo uložiti 100 milijuna kuna i otvoriti 400 radnih mjesta!

Iako je natječaj za 30-godišnju koncesiju Marine Zadar raspisan još u rujnu 2014. godine, rješenje se ni približno ne nazire, a problemi se gomilaju.

Sporost birokracije na koju se žale mnogi investitori i ovaj put je došla do punog izražaja, a nezadovoljni su i domaći i strani ponuđači koji su se javili na natječaj za koncesiju, a ukupno ih je pet. To su hrvatski konzorcij Porto Jadera 1177, ACI, turska Dogus grupa, te Marina Signum, Sutomišćica, Zadar i Olive Island.

Cijeli natječaj osporava tvrtka Tankerkomerc d.o.o. koja je godinama na rubu opstanka, a svim zakonskim sredstvima bori se za pravo na koncesiju, osporavajući natječaj koji je raspisan.

Vrijeme prolazi, ništa konkretno se ne događa, nema naznake ni da će biti pomaka u bližoj budućnosti, a tvrtke koje su se javile na natječaj našle su se pred novim problemima – u rujnu im istječu bankovna jamstva.

No po svemu sudeći, do rujna se neće riješiti ništa. Aktualna Vlada, koja je tehničke naravi, ne planira donositi odluke o koncesijama, tako da zainteresiranima preostaje višemjesečno čekanje.

Prvo slijede izbori, a nakon toga konstituiranje Vlade i čekanje da se resorno ministarstvo na čelu s novim ministrom odluči rješavati ovo pitanje.

U razgovoru za portal Kalelarga info, Hrvoje Panjol, direktor konzorcija Porto Jadera 1177, kazao je kako je ovakva situacija neprihvatljiva, te da u njoj gube svi – investitori, koji su se javili na natječaj i uložili vrijeme i novac; marina Zadar, koja se ne razvija; Grad Zadar, lokalna zajednica i državni proračun, koji ne ubiru prihode od koncesije.

“Naš projekt predviđa investiciju od 100 milijuna kuna, otvaranje preko 400 novih radnih mjesta, te razvoj marine koja je zbog svog položaja u centru grada od nacionalne važnosti. Nadamo se da će država poštovati zakon i natječaj koji je raspisala, te da predviđene investicije neće propasti. Apeliramo na Vladu i resornog ministra da se slučaj Marine Zadar riješi u najkraćem roku. U protivnom će za državu nastati višemiljunska šteta, a status Marine ce i dalje ostati neriješen.” – kazao nam je Hrvoje Panjol.