HRVOJE RAČIĆ: Turistima nije dovoljno nuditi samo sunce i more! HRVOJE RAČIĆ: Turistima nije dovoljno nuditi samo sunce i more!
Zadarski županijski odbor Hrvatske seljačke stranke složno je stao uz svog kandidata za XI. Izbornu jedinicu na listi Narodne koalicije Hrvoja Račića. Hrvoje Račić... HRVOJE RAČIĆ: Turistima nije dovoljno nuditi samo sunce i more!

Zadarski županijski odbor Hrvatske seljačke stranke složno je stao uz svog kandidata za XI. Izbornu jedinicu na listi Narodne koalicije Hrvoja Račića. Hrvoje Račić članovima stranke obratio se u Zadru kazavši kako u utrku za saborsku klupu nije ušao iz osobnih razloga niti zbog položaja i fotelja, već kako bi, kao što je i do sada u svojoj Općini Lovinac radio, nastavio razvijati Liku, Dalmaciju i Primorje. Naime, jedna od temeljnih odrednica njegovog programa je povezivanje Like i Dalmacije te povezivanje gospodarstva, poljoprivrede i turizma dvaju krajeva što bi rezultiralo boljim plasmanom tih proizvoda na tržištu. Istaknuo je kako su poljoprivreda i turizam vije međusobno prožete grane koje bi trebale biti pokretač razvoja cijele zemlje.

„Turizam je jaka grana, ali već je svima jasno – sunce i more hrvatskom turistu nije dovoljno. Mi u Lici imamo puno toga za ponuditi zato se važno spojiti s Dalmacijom i turistu ponuditi sve.“
Osim toga, Račić je kazao kako mu je cilj sačuvati iznimna prirodna bogatstva Like i Dalmacije, razvijati ekološku proizvodnju, nastaviti brandirati proizvode, a posebno je naglasio važnost formiranja zadruga po modelu Južni Tirol.

HSS zadar-800x547

„Sve su nas dosadašnje politike uvjeravale da su zadruge loša ostavština bivših sistema, što nije točno. Zadruge su fantastičan model kojim bi poljoprivrednici mogli proizvesti i plasirati svoj proizvod.“

Poseban naglasak Račić je dao razvoju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i zaštiti autohtonih proizvoda na nacionalnoj razini na način na koji je sudjelovao u brandiranju ličkog krumpira u svom Lovincu. Istaknuo je svoj plan realizacije Centra za brdsko – planinsku privredu i otvaranje poljoprivredne škole u Lici.
Najavio je i prijedlog izmjene školskog kalendara u turističkoj sezoni. Kada bi školska godina počela početkom listopada, a završila sredinom srpnja ta promjena bi hrvatskom turizmu prema procjenama naših stručnjaka mogla donijeti dodatnih milijardu eura od hrvatskog turizma, a u provedbi ne bi ništa koštala.
Promjenom školskog kalendara otvorila bi se realna mogućnost produžetka turističke sezone na cijeli rujan kada bi i domaći gosti mogli iskoristiti povoljnije aranžmane dok bi strani gosti dobili dodatnu mogućnost u kolovozu čime bi cijelo gospodarstvo dobilo dodatni zamah. Ta mjera bi lančano omogućila povećanje zaposlenosti sezonski radnika u turizmu, povećanje prodaje hrane, svih uslužnih djelatnosti a pravilnom organizacijom prodajnih lanaca i hrvatska poljoprivreda bi dobila novu mogućnost. Posebno proizvođači voća i povrća na kontinentalnom dijelu Hrvatske koje dozrijeva krajem ljeta i početkom jeseni.
Kako je posljednjih dana iz Hrvatske gospodarske komore odaslan poziv za odgodu početka školske godine za tjedan dana uz podršku ministarstva turizma i iznajmljivača, Račić je pozvao sve sudionike na otvaranje javne rasprave u Hrvatskoj kako bi se već početkom jeseni pripremio nacrt zakona koji bi se primijenio u idućoj školskoj godini.