HSP AS ODAO POČAST TUĐMANU Dević i Jamnicki: Bio je vođa i vizionar

Vodstvo HSP dr. Ante Starčević odalo je počast pokojnom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu. Tim povodom poslali su priopćenje za javnost koje objavljujemo u cijelosti.

“Na današnji dan s posebnim pijetetom HSP AS se prisjeća 24.godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana. Povijesničar, znanstvenik, akademik, predsjednik. Veliki doprinos hrvatskoj povijesti kroz mnogobrojne knjige, članke i znanstvene radove. Njegovo protivljenje nametanju kompleksa krivnje hrvatskom narodu zbog NDH u 2.svjetskom ratu, izložilo ga je političkom progonu, te je morao napustiti Institut za povijest radničkog pokreta koji je osnovao.

Period nakon odlaska je bio najplodonosniji za njegov znanstveno- istraživački rad, te se sve više razvijala vizija tisućljećnog hrvatskog sna o samostalnoj i suverenoj državi. Nakon sto mu je vraćena putovnica krajem osamdesetih, počinje njegovo intenzivno političko djelovanje kao što su javne tribine i predavanja hrvatskoj dijaspori. Istovremeno se u domovini budi nacionalna svijest. Prepoznavši u dr.Franji Tuđmanu sve što su sanjali, hrvatski narod ga bira za predsjednika na 1.demokratskim izborima 30.5.1990., te još 1992. i 1997. godine. “Uspješnim vodstvom unutarnje i vanjske politike, te vještim vođenjem vojno- redarstvenih operacija tijekom Domovinskog rata dao je nemjerljiv doprinos samostalnosti Republike Hrvatske i međunarodnom priznanju RH- rekao je predsjednik HSP AS Slobodan Pićo Dević.

Ovom prigodom je i predsjednica GO HSP AS Zadar Miranda Jamnicki Doimi di Delupis je naglasila:

“Bio je vizionar, lider, idealist! Samo takvi autentični i neponovljivi ljudi pišu povijest! HSP AS osobito želi naglasiti značaj njegovog djelovanja u razdoblju agresije na Hrvatsku, jer su to bile vrlo teške i neizvjesne političke okolnosti. Hvala i slava našim braniteljima koji su slijedili naš zajednički san!”