I u Zadru obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Tako je danas i Udruga za Down sindrom Zadarske županije organizirala informativni štand na Kalelargi gdje se uz kolače i druženje moglo dobiti puno korisnih informacija.

Udruga okuplja 100-tinjak članova od kojih je 36-ero djece.

O poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću, ali i postignutim uspjesima Suzana Periša, predsjednica Udruge, u razgovoru za HRT RADIO ZADAR .

“Sve poteškoće zapravo proizlaze iz predrasuda. Ako riješimo predrasude onda je puno lakše rješavati i ostale probleme. Ono na što smo posebno ponosni kao udruga, a kad se osvrnemo na zadnjih 9 godina i shvatimo da u Zadru tada nije bilo redovnih vrtića u kojima su bila uključena djeca s Down sindromom kao ni redovnih škola, danas toga imamo i integracija je zapravo sve bolja i bolja i rezultati su sve bolji i bolji. Došli smo do nekih oblika i metoda rada koji su zaista primjereni za djecu s Down sindromom i zahvaljujući ogromnom trudu i radu roditelja i stručnjaka koji nas jako dobro podržavaju u svemu tome dolazimo polako do sve boljih i boljih rezultata. Kad kažem rezultata mislim na samostalnost osoba s Down sindromom i na njihov što kvalitetniji i bogatiji život u ovoj zajednici” – istaknula je Suzana Periša.