spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Srijeda, 21 veljače, 2024
9.3 C
Zadar

IGRE NA SVEUČILIŠTU Dr. sc. Rogošić “sredio” Uglešića, a može i Dijanu Vican!

Dugogodišnji sukob između bivšeg rektora Sveučilišta u Zadru, Ante Uglešića, i prof. dr. Joze Rogošića, osnivača i prvog pročelnika Odjela za ekologiju, poljoprivredu i akvakulturu, ovih dana dobio je svoj epilog.
Podsjetimo, rektoru Uglešiću, koji je na to mjesto došao zahvaljujući, između ostalog, i rodbinskim vezama s pokojnim zadarskim nadbiskupom, Marijanom Oblakom, niz godina malo tko se uspijevao i želio suprotstavljati. Svoje bliske veze s HDZ-om nije skrivao.
Neokrznut je izašao iz brojnih afera, kada ga se prozivalo za nepotizam, jer je na Sveučilištu zaposlio vlastitu suprugu, a napadalo ga se i optuživalo da je uhljebio brojne zadarske HDZ-ovce i njihove supruge, sinove i kćeri. Uglešić se redovito pojavljivao na predizbornim skupovima HDZ-a, dajući tako podršku Božidaru Kalmeti, čiju suprugu je također zaposlio na Sveučilištu, ali je ona odustala od tog posla i ostala u Gradskoj upravi.
Rijetko tko mu se usudio otvoreno suprostaviti, plašeći se da će ga ovaj uništiti, međutim, zavidnu dozu hrabrosti pokazao je prof. dr. Jozo Rogošić.
On je bio osnivač i pročelnik Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, dok prije dvije godine nije dobio izvanredni otkaz zbog kojeg je tužio Sveučilište.
Sudskom odlukom prof. Rogošić vraćen je na posao, ali Uglešić tu odluku suda nije ispoštovao, zbog čega je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo optužnicu protiv njega.
Osim toga, Rogošić je prije par mjeseci napravio i cirkus na sjednici Senata na kojoj se birao novi rektor.
Tom prilikom nije mu dozvoljeno glasovanje, te je u pratnji zaštitara udaljen sa senatske sjednice.
Tom prilikom novinarima je kazao kako izborni postupak, tijekom kojeg je izabrana nova rektorica Dijana Vican,
za njega nije zakonit, s obzirom da mu kao članu Senata nije bilo omogućeno glasovanje.

Pojasnio je da je članstvo u Senatu kao članstvo u Saboru, te da kad ste jednom izabrani nitko vaš mandat više ne može poništiti. Optužio je rektora Uglešića da mu je dao nezakonit otkaz, što je i sudski dokazao, te mu oduzeo mjesto u Senatu i na njegovo mjesto postavio Slavena Zijalovića.

S obzirom da je DORH podigao optužnicu protiv Uglešića zbog toga što nije vratio Rogošića na posao, postavlja se pitanje što će biti sa Rogošićevim mandatom u Senatu.
Dokaže li se da je on na sjednici trebao imati pravo glasa, može se tražiti poništenje sjednice, te ponovni izbor rektora.