INTERNATIONAL FISHING EXPO Svoje proizvode predstavilo 40 izlagača INTERNATIONAL FISHING EXPO Svoje proizvode predstavilo 40 izlagača
Završen je sajam ribarske opreme, strojeva i alata, prerađene ribe i ostalih plodova mora koji je organiziran u Biogradu na Moru od strane udruge... INTERNATIONAL FISHING EXPO Svoje proizvode predstavilo 40 izlagača
Završen je sajam ribarske opreme, strojeva i alata, prerađene ribe i ostalih plodova mora koji je organiziran u Biogradu na Moru od strane udruge Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (eng. naziv Fisheries Local Action Group – FLAG) „Lostura“.
Svečano otvorenje sajma pod nazivom INTERNATIONAL FISHING EXPO održano je u petak, 27. svibnja 2016. godine u 11:00 sati na novoobnovljenom gatu na rivi u ribarskoj luci. Četrdeset izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije je u tri dana predstavilo svoje proizvode, razmijenilo iskustva, proširilo poznanstva, uživalo u morskim delicijama vrhunskih kuhara Hrvatske te se dobro zabavilo.

Da je ovo jedan od najvažnijih događaja na području RH u sektoru ribarstva potvrđuje i činjenica da su otvorenju prisustvovali i održali prigodne govore gospodin Stipe Zrilić – župan Zadarske županije i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, Ivan Knez – gradonačelnik grada Biograda na Moru, Branko Hrg – izaslanik predsjednika Sabora Željka Reinera, Ante Mišura – pomoćnik ministra poljoprivrede, Martina Jantol – pomoćnica ministra turizma te Goran Šarin – pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, a za vođenje svečanog otvorenja bila je zadužena voditeljica Doris Pinčić Rogoznica.
Osim izlagačkog dijela, u hotelu Adriatic održani su i stručni skupovi te radionice na kojima je sudjelovalo oko šezdeset sudionika, predstavnika LAGUR-a, stručnjaka iz sektora ribarstva, partnera, malih ribara te ostalih zainteresiranih za tematiku.

Paralelno se u hotelu Adria odvijala radionica Hrvatske mreže za ruralni razvoj namijenjena Lokalnim akcijskim grupama kojoj je nazočilo stotinu sudionika među kojima su bili predstavnici hrvatskih i slovenskih LAG-ova koji pokrivaju preko 90% ruralnog područja, konzultantskih tvrtki te stručnjaka za poticanje ruralnog razvoja.

Zabavnom programu za koji su bili zaduženi ženska klapa „Karmel“, klapa „Cambi“ i bend „Marijan Ban i Diktatori“ je nazočilo preko 5. 000 ljudi.

Ovim sajmom se osim promocije ribarstva, kao tradicionalno jedne od najvažnijih djelatnosti hrvatskog priobalja, čistoće mora i kvalitete morskih proizvoda, u konačnici promiče ugled Hrvatske, ali i zdravlje stanovništva. Rad svih dionika INTERNATIONAL FISHING EXPO-a je usmjeren cilju dodavanja vrijednosti lokalnim ribarskim i akvakulturnim proizvodima te razmjeni iskustava i ostvarivanju potencijalne poslovne suradnje.INTERNATIONAL FISHING EXPOO

Sajam ima financijsku podršku Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. te punu podršku predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tihomira Oreškovića, predsjednika Hrvatskog sabora Željka Reinera, Ministarstva poljoprivrede – Uprave ribarstva, Ministarstva turizma RH, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, HGK, HOK, Zadarske županije, Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, LAG-a LAURA, Grada Biograda na Moru, Turističke zajednice Biograd na Moru, Udruge Koordinacija koćara Hrvatske i brojnih drugih institucija i medija.