INTERSTAS 2018. Glavna nagrada Vir turizmu, a posebno priznanje načelniku Kapoviću INTERSTAS 2018. Glavna nagrada Vir turizmu, a posebno priznanje načelniku Kapoviću
Zbog unaprjeđenja turističkog života na otoku Viru, organizaciju brojnih evenata i manifestacija, kao i povodom uspješne realizacije brojnih turističkih projekata unazad deset godina, destinacijska... INTERSTAS 2018. Glavna nagrada Vir turizmu, a posebno priznanje načelniku Kapoviću

Zbog unaprjeđenja turističkog života na otoku Viru, organizaciju brojnih evenata i manifestacija, kao i povodom uspješne realizacije brojnih turističkih projekata unazad deset godina, destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“ nagrađena je prestižnim priznanjem „Zlatnim INTERSTAS“ na međunarodnoj turističkoj smotri INTERSTAS 2018. u Solinu. Posebno priznanje na 25. jubilarnom solinskom festivalu turizma, filma i krajobraza dobio je i načelnik Općine Vir Kristijan Kapović, odnosno Općina Vir za postignutu izvrsnost u turističkom razvoju otoka.INTER_01

– Naša općinska destinacijska kompanija potvrdila se kao iznimna turistička vrijednost otoka Vira. Preuredili smo zapušteni svjetionik u rezidencijalni turistički objekt te komunalno uredili i opremili najveću i najljepšu virsku plažu Jadro, koju smo s Ljetnom pozornicom pretvorili u pozornicu ljetne zabave i animacijskog šušura. Naša turistička agencija, osim uspješne promocije otoka diljem Europe, na usluzi je svim virskim iznajmljivačima, a godinama već osmišljavamo i organiziramo brojne estradne, kulturne i sportske manifestacije kako bi Vir promovirali kao ekskluzivnu izletničku i događajnu destinaciju naše županije. U tomu smo, mislim, uspjeli – kazala je direktorica „Vir turizma“ Kristina Perić naglasivši kako je polaskana nagradom, jer je međunarodni INTERSTAS jedna od najvažnijih turističkih smotri u Hrvatskoj.

INTER_03U ime Općine Vir i načelnika Kapovića, posebno priznanje INTERSTAS-a u solinskom hotelu „President“ preuzeo je zamjenik načelnika Antonio Vučetić.
– Mi smo se izradom Strategije razvoja turizma i otoka Vira opredijelili za turizam kao glavnu gospodarsku granu, a Općina Vir svoj puni doprinos cjelokupnom razvoju otoka daje realizacijom brojnih komunalnih projekata, gradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže te demografskom i socijalnom politikom. Činjenica je da imamo četiri puta više stanovnika nego 1991. godine, kao i da smo danas jedno od šest najpopularnijih turističkih odredišta u Hrvatskoj – istaknuo je zamjenik Vučetić.
Na istoj manifestaciji održanoj od 7. do 9. studenoga „Zlatni INTERSTAS“ dobila je i Općina Preko, a nagrađeni su još Turistička zajednica Kaštela, Belišća, Karlovačke županije, Zeline, Turistička organizacija Kantona Sarajevo, Turistička organizacija Crne Gore i drugi. INTER_02
Kako je INTERSTAS međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza, ove je godine za nagrade bilo prijavljeno čak 307 promotivnih turističkih filmova iz 83 svjetske zemlje. Grand Prix za najbolji turistički promotivni film dodijeljen je filmu „Više od pande“ (More than pandas) u produkciji Nacionalne turističke organizacije Kine, a za najbolji hrvatski promotivni film festivala, kojemu je pripao trofej „Baldo Čupić“, proglašen je film „Hrvatska puna života“ (Croatia Full Of Life) u produkciji Hrvatske turističke zajednice. Taj će film, kako je rečeno na dodjeli, u proljeće sljedeće godine biti promotivno prikazan na televizijama u više od 20 zemalja i vidjet će ga oko 100 milijuna gledatelja. Nagrade dobitnicima dijeli su direktor INTERSTAS-a Vojko Pleština, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.

OKVIR: NAGRAĐENI SU LUKA MODRIĆ, GRAD CAVTAT TE NOVINARI TOGONAL, LADIŠIĆ I BAKALOVIĆ
Među ovogodišnjim laureatima našao se i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić, kojemu je pripala povelja Europske federacije turističkih novinara (FEST) za izvrsnost u sportskom doprinosu brendiranju turizma Hrvatske u svijetu. Umjesto Luke, nagradu je na svečanoj dodjeli preuzeo njegov stric Željko Modrić. Povelju FEST-a dobila su i trojica novinara: Mislav Togonal (Hrvatski radio), Tihomir Ladišić (TV N1) i Rene Bakalović (TV N1).
U sklopu INTERSTAS-a tradicionalno se predstavljaju hrvatski gradovi i mjesta, odnosno kandidati za sudjelovanje na međunarodnoj smotri „Zlatni cvijet“, a za hrvatskoga predstavnika na tom natječaju odabran je Cavtat. Pokroviteljica ovogodišnje solinske turističke smotre bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

INTER_00

OKVIR: VIR TURIZAM SE POTVRDIO I DOKAZAO
S više od 60 događaja u godini – od kojih su neki djelići mozaika višetjednih manifestacija poput „Virskog ljeta“, „Adventa na Viru“ ili „Virskih maškara“ – otok Vir prometnuo se u cjelogodišnju te omiljenu izletničku i cikloturističku destinaciju, oazu za rekreativce i sportaše takozvanih malih, ali masovnih sportova.
„Vir turizam“ je osnovan 2007. godine sa svega tri djelatnika, ali je u narednim godinama s preuređenjem stare virske gostionice u moderni restoran „Kotarina“, zapuštenog svjetionika u rezidencijalni turistički objekt „Villa Lanterna“ te uređenjem plaža i plažnih objekata, postao najvažnija snaga turističkog razvoja otoka. Danas „Vir turizam“ zapošljava 30-ak osoba različitih obrazovnih profila u turizmu, ugostiteljstvu i turističkom marketingu, a u samom srcu sezone u poduzeću se nalazi više od 80 osoba – turističkih animatora, ronioca, agencijskih djelatnika, konobara, kuhara i drugih – koji upravljaju turizmom otoka u javnom interesu.
„Vir turizam“ je prva destinacijska menadžment kompanija u Hrvatskoj u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, a potvrđena je na organizaciji najmasovnije ljetne sezonske manifestacije, spektakularnog „Virskog ljeta“, finalnim nadmetanjem „City Gamesa“, kao i na završnicama europskog „Alpe Adria Jet Ski Toura“, olimpijskog triatlona, rekreativnim biciklijadama, nagrađene adventske manifestacije, tradicijskih „Virskih maškara“ i slično.

INTER_05