IVAN GUINA PREDLOŽIO KALMETI: Dajte siromašnima novac namijenjen ukrašavanju grada!

Poštovani gospodine gradonačelniče,

Vezano za problematiku ukrašavanja grada, zadarski ORaH slobodan je ponuditi varijantu zanimljivog i orginalnog rješenja ove situacije. Naime, vođeni idejom zajedništva i božićnog duha zaključili smo da iste ne bi trebalo tražiti na ulici i u svjetlima ukrasnih lampica već u toplini ljudskog srca. Vjerujemo da bi najbolji božićni poklon građanima Zadra bio spoznaja da su uljepšali božićne blagdane svojim sugrađanima koji si sami ne mogu priuštiti da ih dostojno obilježe.

Sukladno gore napisanom predlažemo:

1.Poništiti natječaj (ukoliko je već raspisan) za uređenje Grada te raspisati novi u kojem se nudi 150 000 kn za ukrašavanje Poluotoka i to na način da je prioritet postavljanje i ukrašavanje jelke na glavnom trgu te ukrašavanje glavnih, a zatim sporednih ulica sukladno preostaloj količini novca, uz inzistiranje na detaljnom i preciznom troškovniku.

2.Pokrenuti akciju „Okitimo Zadar zajedno“ u kojoj će Grad Zadar pozvati sve građane da u svoje prozore i/ili balkone stave ukrase (po mogućnosti svijetleće) te da tako svaki građanin doprinese ukrašavanju Zadra. Unutar ove akcije mogla bi se organizirati i razmjena u kojoj bi građani koji imaju viška ukrasa iste mogli podijeliti s onima koji ih nemaju; također, u akciju bi se mogli uključiti trgovački centri donacijama ukrasa.

3.Osnovati zakladu pod imenom “Zaklada solidarnosti – Zadrani Zadranima“ koja bi za zadatak imala financijsko pomaganje socijalno najugroženijih i društveno marginaliziranih stanovnika Zadra te stručnu pomoć i posredovanje u njihovoj reintegraciji u aktivno društvo.

4.Po otvaranju zaklade grad Zadar bi istoj donirao 150.000 kn koje su prvotno bile namjenjene za ukrašavanje Grada (a i više ukoliko to gradski proračun dopušta), gradski dužnosnici/ce bi donirali po 5.000 kn jednokratno te bi ostali građani i pravne osobe bili pozvani da doniraju sukladno svojim mogućnostima. Prvi zadatak zaklade koje bi s radom počela u prosincu 2015. bio bi uljepšavanje božićnih blagdana socijalno najugroženijim građanima Grada Zadra, a zaklada bi potom nastavila sa radom financirajući se iz donacija te gradskog proračuna.

Smatramo da bi ovi potezi proaktivnim pristupom doprinijeli duhu zajedništva u Gradu Zadru te pomogli rješavanju problema Zadrana koji su zbog siromaštva odbačeni na margine društva da na poseban i dostojanstven način obilježe predstojeće božićne blagdane.

Ukoliko smatrate da je predložena inicijativa kvalitetna i izvediva, pozivam Vas i/ili pročelnika Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Maria Pešuta te pročelnicu Upravnog odjela za financije, Grozdanu Perić na sastanak na kojem ćemo zajedno konkretizirati ovaj prijedlog i pripremiti ga za realizaciju. Da bismo primjerom pokazali snagu zajedništva predlažem da na sastanku uz Vas i pročelnika, kao predstavnika Grada, prisustvuju predstavnici svih stranaka koje imaju gradske vijećnike te predstavnici ORaH-a kao inicijatori projekta.

S poštovanjem, 
ispred GO Zadar Održivog Razvoja Hrvatske 
predsjednik GO Zadar, Ivan Guina