Ivan Ivanković – uz nastupe s Thompsonom snimio i dva solo albuma!

Razgovarala: Anđela Juričić 

Kada je 2013.godine prvi put nastupio u Zadru u dvorani Krešimira Čosića, prateći Marka Perkovića Thompsona, ovaj, tada mladi roker bio je pravo otkriće. Odsviravši sam uvodi dio pjesme Geni kameni, Ivan Ivanković zaradio je ovacije oduševljenja od Zadrana kakve se ne pamte. Danas četiri godine kasnije Ivan i dalje nastupa uz Marka Perkovića Thompsona, stvara glazbu iz duše za sebe, uskoro izdaje svoj samostalni drugi album, te se veseli ponovno dolasku u Zadar.

Tim povodom ali i činjenicom da je sve više Zadrana  krenulo Ivanovim stopama u stvaranju vlastite glazbe te kako uspjeti u tom naumu, razgovarali smo s Ivanom.

Ivane, drugi album je tu, možeš li nam ukratko objasniti na čemu si radio, koliko je pjesama, i što možemo očekivati od ovog albuma?

– Drugi album ”Wings up high” će ugledati svijetlo dana 27. studenog ove godine. Više manje sve je gotovo, sad slijedi promocijski dio, izbacivanje singlova itd. Na albumu se nalazi 9 pjesama. Glazbu , tekstove i aranžmane potpisujem ja.  S ovim albumom nastavljam priču koju sam započeo sa prošlim.  Možete očekivati iskren i melodičan heavy metal album, žešći nego prošli. Moram priznati da sam si na ovom albumu dao puno više  oduška kad je u pitanju sviranje gitare hahah ☺

S prvim albumom si osvojio srca i simpatije kako mlađe rock generacije tako i starije, koliko se ovaj album razlikuje od prvog?

– Nakon izlaska prvog albuma ”World in fear ”, od domaće  publike koja me prati s Thompsonom, formirala se publika kojoj se svidjelo to što radim, taj dio publike inače prati strane rock i heavy metal izvođače. S njima se skupio i određeni broj heavy metal fanova diljem svijeta, što mi je bio i cilj pošto je moja glazba na engleskom jeziku. Polako ali sigurno, to mi i uspijeva. Ako uzmemo u obzir da sam odlučio graditi solo karijeru  bez izdavačke kuće, usudio bi se reći da mi ide sjajno hahah!  Svakodnevno na društvenim mrežama dobivam nove fanove,  većinom  iz Skandinavije, Njemačke, Brazila, Japana itd. Novi album se razlikuje od prvog po tome što sam ovaj put bio hrabriji po puno stvari, bilo da je riječ o načinu pisanja pjesama , o sviranju, pa čak i vizualnom identitetu albuma. Za vizualni identitet je opet zaslužan  Milivoj Čeran koji je dizajnirao naslovnicu albuma, te Max Križanić koji je dizajnirao logotip. Produkcijski dio opet je odradio Ivan Mihaljević. Kad je nešto dobro onda to ne treba dirati, nastavio sam raditi sa ljudima koji su radili i na prošlom albumu, no ovaj put smo svi skupa ušli u to još hrabrije i srčanije. Ovaj put imam i specijalne goste na albumu, radi se o svjetski priznatom metal klavijaturistu ”Mistheria” koji je najpoznatiji po suradnji sa pjevačem Iron Maidena, Bruce Dickinsonom i po  metal senzaciji ” Vivaldi metal project”. Uz njega tu su Duje Ivić iz Thompson banda, Endi Colić talentirani bassist iz Slavonije i moj sumještan Renato Palatinuš koji je pomogao oko bubnjeva

Koliko si radio na pjesmama i gdje nalaziš inspiraciju? 

– Što se tiče pisanja tekstova i skladanja glazbe, na tome sam radio malo više od pola godine.Inspiracija je uvijek tu, s tim nemam problema, bar ne za sad. Stalno nešto pišem, snimam, aranžiram tako da mi nije bio problem u godinu dana skupiti pjesme za novi album. Izvori inspiracije su uvijek različiti, možda vidim nešto na tv-u što me potakne da napišem nešto, nekada me inspirira neki drugi bend svojom glazbom, ali najčešće inspiracija dolazi od toga kako se trenutno osjećam.Ako me nešto muči, to stavim na papir ili jednostavno ako sam želim nešto poručiti.

 I dalje nastupaš uz Thompsona, a kada ćemo vidjeti tvoje samostalne koncerte?

– Tako je, s Markom sviramo dosta, nadam se da ću uskoro uhvatiti vremena pa zasvirati i solo negdje ☺ O tome uskoro…

Gdje i kako i kada obožavatelji mogu doći do novog albuma?

– I ovaj će put album biti dostupan za slušanje na YouTubeu, te će ga obožavatelji moći kupiti kod svih vodećih svjetskih distributora glazbe: CD Baby, Itunes,  Amazon, Deezer i slični.