IVICA ARBANAS: Za ministra branitelja mi iz Hvidre Zadar predlažemo Petra Strmotu! IVICA ARBANAS: Za ministra branitelja mi iz Hvidre Zadar predlažemo Petra Strmotu!
Predsjednik Hvidre Zadar, Ivica Arbanas, oglasio se priopćenjem za javnost, odnosno otvorenim pismom premijeru Tihomiru Oreškoviću koje prenosimo u cijelosti. “Poštovani gospodine Orešković !... IVICA ARBANAS: Za ministra branitelja mi iz Hvidre Zadar predlažemo Petra Strmotu!
Predsjednik Hvidre Zadar, Ivica Arbanas, oglasio se priopćenjem za javnost, odnosno otvorenim pismom premijeru Tihomiru Oreškoviću koje prenosimo u cijelosti.
“Poštovani gospodine Orešković !
Iako naša Udruga  i osobno naš kandidat prvenstveno dajemo  potporu izboru gosp. Milijana Brkića za mjesto ministra branitelja za kojeg smatramo da posjeduje sposobnosti  i zasluge u Domovinskom ratu za voditi Ministarstvo, u „poplavi“ prijava za mjesto ministra, odlučili smo se poslati Vam kao prijedlog  i našeg vrlo kvalitetnog kandidata.
Uz dužno štovanje zasluga iz Domovinskog rata svih ostalih nedavno istaknutih kandidata smatramo da je važno da na tako odgovorno mjesto dođe netko tko nema opću nesposobnost za rad i tko posjeduje potrebne kompetencije, a upravo takav je naš kandidat.
Naš kandidat je gospodin Petar Strmota. Gospodin Strmota se 1990. godine vratio iz Kanade kako bi se kao dragovoljac prijavio te je od 21.03.1991.g. pripadnik MUP-a. Ranjen je u akciji Medački džep 12.09.1993.g. te ima status 60% HRVI iz Domovinskog rata. Nakon oporavka, gosp. Strmota nije otišao u mirovinu već se vratio u postrojbu gdje je do kraja Domovinskog rata sudjelovao u svim akcijama i bio odlikovan u više navrata.
Nakon Domovinskog rata, nastavlja raditi u MUP-u   gdje je obnašao sljedeće dužnosti : policajac specijalac, krim. službenik, voditelj smjene OKC-a, pol.sl. za pomorsku policiju. I trenutno je zaposlen u MUP-u, PU Zadarskoj, Služba za granicu, na radnom mjestu voditelja Odjela za nezakonite migracije, u osobnom zvanju policijskog savjetnika.
Doškolovao se uz rad te je 2009. g. magistrirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu gdje je stekao znanstveni stupanj magistra znanosti pomorskog prava i prava mora.
Aktivan je član Predsjedništva Udruge HVIDR-a Zadar kojoj su glavne djelatnosti briga o HRVI-ma  te promicanje istine i zaštita digniteta Domovinskog rata. U suradnji sa Glavnim stožerom HV napisao je i znanstveno istraživački rad „Oslobađanje vojarni JNA na zadarskom području“.
Bavi se i brojnim sportskim aktivnostima, vinogradarstvom , član je Lovačke udruge „Jarebica“ iz Biograda na Moru , a već godinama se bavi i humanitarnim radom u suradnji sa bračnim parom Nürnberger iz SR Njemačke.
Oženjen je, otac četvoro djece.
Više o njemu možete pročitati iz njegovog životopisa,  kao i iz novinskih članaka koje Vam dostavljamo u privitku.
Nadamo se da ćete izabrati najkvalitetnijeg  i da će se izbor ministra branitelja odviti u što je moguće kraćem roku, iako sumnjamo u to jer braniteljskih udruga samo na području Zadarske županije ima preko 40, a sve udruge ste pozvali da istaknu svoje kandidate.
Želimo Vama i Vladi Republike Hrvatske puno sreće u daljnjem radu, te Vas srdačno pozdravljamo!
S poštovanjem,
Ivica Arbanas, predsjednik Udruge HVIDR-a Zadar