IZ MINISTARSTVA TVRDE: Poliklinika će pacijentima vrata otvoriti za šest mjeseci

Na inicijativu Ministarstva zdravlja, uklonjene su i posljednje prepreke dovršetku Poliklinike u sklopu Opće bolnice Zadar, a novi, suvremeno opremljeni objekt svoja bi vrata pacijentima trebao otvoriti za oko šest mjeseci.
Ministarstvo zdravlja, s ciljem unapređenja kvalitete zdravstvene skrbi u Zadarskoj županiji, financiralo je izgradnju nove Poliklinike sa 142 milijuna kuna, no od roka u kojemu je objekt prvotno trebao biti dovršen, prošlo je gotovo pet godina. Upraviteljica Opće bolnice Zadar Andrijana Bedalov stoga je sa zadovoljstvom najavila raspisivanje natječaja za završetak radova, dok će dosadašnji izvođači zbog kašnjenja snositi financijsku odgovornost.
Naime, s obzirom na važnost Poliklinike za veliki broj pacijenata, među kojima ima i onih kojima je nužno neodgodivo pružiti zdravstvenu uslugu, bolnica je, uz podršku Ministarstva zdravlja, aktivirala bankovnu garanciju kojom će se tvrtki Cetina d.d. naplatiti 13,9 milijuna kuna.
Riječ je o nužnoj mjeri, s obzirom na činjenicu da izvođač nije izvršio ugovorene radove u roku, otklonio uočene nepravilnosti te nije obavljena primopredaja objekta.
„Briga i odgovornost Ministarstva zdravlja, kao i moja osobna, su pacijenti kojima želimo osigurati kvalitetne zdravstvene kapacitete i najbolju moguću uslugu, a zdravstvenim djelatnicima optimalne uvjete za rad. Žao mi je što je došlo do ove situacije, ali predstavnici izvođača radova posljednjih su godinu dana ignorirali sve zahtjeve od strane bolnice da se posao privede kraju.
Mi imamo odgovornost prema našim pacijentima, ali i svim građanima Hrvatske, jer da bolnica nije aktivirala bankovnu garanciju, sav uloženi novac bi propao, a Ministarstvo i zadarski pacijenti bi bili u problemu jer poliklinika ne bi bila završena“, rekao je ministar Varga.
U nove zdravstvene kapacitete koji se prostiru na 25.000 četvornih metara trebali bi se, među ostalima, useliti odjeli onkologije i pedijatrije, čiji pacijenti se trenutno liječe u neadekvatnim uvjetima u starim prostorima ili su prisiljeni putovati kako bi dobili kvalitetnu zdravstvenu uslugu.
Zadarska bolnica, zbog činjenice da zbrinjava domaće stanovništvo iz grada i okolice, ali i brojne turiste, mora funkcionirati kao regionalni zdravstveni centar, stoga je nužno otvaranje Poliklinike u što skorijem roku.