Izjave ministrice Anke Mrak Taritaš naljutile župana Zrilića

Vezano uz jučerašnji posjet ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anke Mrak Taritaš općini Vir i izjavama oko legalizacije bespravno sagrađenih objekata, reagirao je župan Zadarske županije Stipe Zrilić. Njegovo priopćenje objavljujemo u cijelosti.

„Tijekom posjeta Otoku Viru ministrica Anka Mrak Taritaš iznijela je podatke o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj pa tako i za našu županiju. Budući da su to poslovi koje obavlja Zadarska županija, a za područje Zadra Upravni odjel Grada Zadra neprihvatljivo je da se ministrica hvali poslovima koji nisu u njenoj nadležnosti niti na bilo koji način sudjeluje u obavljanju tih poslova. Stoga navodimo podatke o poslovima koje je Zadarska županija napravila u legalizaciji bespravno sagrađenih objekata kao vrlo važnog posla u sređivanju stanja u prostoru. U zakonskom roku zaprimljeno je ukupno 53. 667 zahtjeva za legalizaciju objekata što je bilo mimo svih očekivanja. Svjesni činjenice da je to ogroman posao, Zadarska županija uzela je poslovni prostor u zakup, nabavila opremu, primila pedeset djelatnika na određeno vrijeme i počela rješavati zahtjeve stranaka. Do sada je riješeno 22. 000 zahtjeva čime je pao pritisak stranaka jer se rješava sve što je u funkciji bilo kakvih djelatnosti kojim se građani bave ili namjeravaju baviti. Svojevremeno je izvršena propaganda kao županije i gradovi nisu u stanju izvršavati ove poslove pa je u tu svrhu osnovana državna agencija koja radi iste poslove kao i županije i gradovi. Od Zadarske županije državna Agencija je uzela 2. 500 predmeta početkom 2014, godine i riješila oko 1.000 predmeta, Dakle, vrlo malo predmeta pa se pokazalo da ta agencija nije ni trebala biti osnovana jer je rješavanje predmeta sporije i skuplje nego da to rješavaju županije i gradovi. Radi se o čistom politikantstvu na štetu građana.
Druga bitna činjenica vezana uz ove poslove odnosi se na financiranje. Država bi trebala osigurati sredstva za obavljanje ovih poslova, koji su po pravnoj naravi poslovi državne uprave preneseni na lokalnu i područnu samoupravu. Međutim država nije osigurala sredstva za to u dostatnom iznosu tako da je županija primorana od svojih izvornih sredstava koja su namijenjena razvoju županije trošiti sredstva za prenesene državne poslove. To je mimo svih propisa, ali država namjerno krši propise i otežava rad samouprave. Za informaciju treba navesti da 50% sredstava od legalizacije ide državi, županiji koja radi taj posao samo 20%, a od predmeta koje je uzela država zadržava sva sredstva. Isto tako treba znati da Zadarska županija trenutno ima 150 zaposlenika od kojih je više od polovice zaposleno na prenesenim poslovima državne uprave odnosno u odjelu koji radi legalizaciju i izdaje druge dozvole za gradnju. Godišnji trošak navedenog odjela za Zadarsku županiju iznosi više od 11 milijuna kuna. Istovremeno dok se daju poslovi županijama iznose se podaci da raste broj zaposlenika te apsurdne konstatacije o nepotrebnosti županija.
Još jednom napominjem kako su poslovi legalizacije bespravnih objekata u nadležnosti Županije i Grada. Vidljivo je kako smo napravili ogroman posao, kako država nije pomogla u ničemu osim u malom broju predmeta, kako država nije osigurala uvjete za obavljanje poslova nego mi sami. Stoga je nepojmljivo da se netko hvali poslovima koje obavlja drugi i to u predizborno vrijeme kada upravo treba reći tko što radi.“