IZLOŽBA U GRADSKOJ LOŽI Kulturna baština samoborskog kraja

Dugogodišnja suradnja Narodnog muzeja Zadar i Samoborskog muzeja potakla je povezivanje Zadarske i Zagrebačke županije.
U okviru te suradnje ove su godine organizirani Dani Samobora u Narodnom muzeju Zadar kojima se javnosti predstavlja dio bogate kulturne baštine samoborskog kraja.
Uz radionice kraluša i samoborskih priča naši sugrađani će imati priliku upoznati se s umjetničkim djelima ženskih autorica na izložbi “DODIR NJEŽNOSTI: UMJETNICE IZ FUNDUSA SAMOBORSKOG MUZEJA” čije svačano otvorenje je u četvrtak 25. 02. 2016. u 19 h u Gradskoj loži.
Umjetnička izložba može ispreplesti u jednom malom prostoru mnoge životne priče koje pripadaju i u različita vremenska razdoblja.
Ova izložba je upravo to, pleter ženskih sudbina. Sudbina koje su stoljećima stajale u sjeni. Neke su bile sretne, neke tužne, neke se još uvijek odvijaju u ovom prostoru i vremenu. Međutim, zajedničko im je hrabrost stvaranja, bez obzira da li je vođeno formalnim umjetničkim obrazovanjem ili je čist izraz talenta.
Posjetitelji će imati priliku upoznati se sa iznimnim radovima među kojima su najvrjedniji portreti operne dive Maje Strozzi-Pečić (koja je jedno vrijeme živjela u Samoboru) te Lavice Matić-Bazala slikarice Naste Rojc. Na izložbi su predstavljene i brojne druge umjetnice, ali i djelo djevojke koja je pohađala školu u varaždinskom samostanu sestara uršulinki. Djelo koje je u izložbu uvršteno kao podsjetnik na to koliko se promijenila uloga žene u društvu proteklih 150 godina.
Izložbu je Samoborski muzej posvetio svim ženama, njihovoj hrabrosti, snazi, toplini, ljepoti te njihovu radu i stvaranju, bez obzira bilo ono umjetničko ili ne.