IZNAJMLJIVAČI OGORČENI: Ilegalni „bookeri“ i lovci na turiste normalna pojava u Biogradu?!

Ilegalni „bookeri“ su antireklama za biogradski turizam i nelojalna konkurencija legalnim djelatnicima u turizmu, iznajmljivačima, a ipak ih već godinama nitko ne dira. Njih se svakodnevno može sresti na samom ulazu u Biograd, kad se prolazi Ulicom dr. Franje Tuđmana pa s desne strane, preko puta Bure centra uzdužnom linijom sve do hotela Bolero, gdje vabe turiste s nakaradnim natpisima „Apartmani“, „Zimmer frei“ i sl. Riječ je o starijim ženama i muškarcima koji su toliko uporni i svakodnevno se nalaze na toj dionici, da ih je jednostavno nemoguće ne primijetiti. Postoji anegdota u Biogradu koja se prepričava od usta do usta, a govori o tome kako se jedan gost, Nijemac, požalio svome domaćinu kako je u nas sve super, samo su nam prostitutke ono – baš stare! Očito je zamijenio te gospođe, koje svakodnevno stoje uz cestu u lovu na turiste – za prostitutke?!
Nejasno je ima li osnova u zakonu da im se zabrani presretati vozila uz izvješene natpise na kartonu, ali su zacijelo u sukobu s važećim zakonom o oglašavanju, budući je svaki iole kulturniji i primjereniji način oglašavanja naše turističke ponude i zakonski uređen. Za razliku od ostalih iznajmljivača, ovi zasigurno ovdje nemaju službene zakonski dozvoljene prodaju i marketing! Među iznajmljivačima koji zaskaču turiste uz najfrekventniju biogradsku prometnicu s natpisima „Zimmer frei“ ili „Apartmani“ nažvrljanim na komad kartona, nalaze se i oni koji nemaju svoje vlastite sobe ili apartmane, već to čine radi provizije za klijentelu koji imaju. Kako svaka puna postelja znači sigurnu zaradu iznajmljivaču, tako onome koji je napuni ide lijepa svotica kao postotak od zarade. A kako dotični nemaju otvoren obrt ili tvrtku, riječ je zapravo o „sivoj zoni“ poslovanja. Nelojalna su konkurencija npr. turističkim agencijama čiji vlasnici moraju plaćati sve vrste poreza i podliježu kontroli. Veliki su problem djelatnicima u turizmu, legalnim iznajmljivačima soba i apartmana, jer za razliku od urednih iznajmljivača, njima poreznici i inspekcije svako toliko ne kucaju na vrata.
Oni su sramota grada Biograda, pokazatelji nesposobnosti gradske vlasti da na javnim površinama uvede red. Kruži priča da je sam gradonačelnik zabranio komunalnim redarima da uklanjanju ove “uspješne poduzetnike” sa javnih površina, jer navodno pune i njegove nelegalne apartmane. Iako sumnjam da je to istina, kako reče Polančec: “Istina je voda duboka.” ma što god to značilo.
Oni su Bookeri koji rade na crno, koji uopće ne iznajmljuju svoj smještaj, koji nude smještaj koji se putem redovnih kanala promocije ne mogu iznajmiti. Cijene takvog smještaja su veće nego kod apartmana koji su kategorizirani jer gospoda koju vidite na slici uzimaju proviziju za dovedenog gosta.
Da li bi vi stali ovakvim tipovima i upitali za smještaj? napisao je Biograđanin Ante Fuzul, legalni iznajmljivač na svom Facebook profilu, uz fotografije koje smo mi uz njegovu dozvolu preuzeli, te time izazvao pravu lavinu komentara. Sudeći prema ovoj objavi, jednostavno ne postoji dobra volja da se ilegalne iznajmljivače već dugi niz godina i zakonski sankcionira, a postoji mogućnost da su u sve upletene „krupnije ribe“ te da se „rad na crno“ u Biogradu na Moru i te kako podržava.
Prošle godine krajem kolovoza Jutarnji list u naslovu „PSIHOLOŠKI RAT Postavljaju kamere da rastjeraju napasnike: „Iskaču ljudima pred aute, nude svašta…“objavio je kako će Biograd na Moru već na jesen postaviti nadzorne kamere na javnim površinama u gradu i cestama kojima prolaze turisti s ciljem kako bi snimili one koji nelegalno pokušavaju „oteti“ goste i u nadi da će kamere otjerati ilegalne iznajmljivače iz grada. Osim što bi imale psihološki učinak, te kamere su trebale olakšati Carinskoj inspekciji utvrđivanje identiteta prekršitelja. Kako vidimo, ništa se po tom pitanju riješilo nije. Kamera postavljene nisu i dalje sve je po starom. S pravom se postavlja pitanje kakvo mišljenje ima gost o biogradskom turizmu kad mu uz cestu na samom ulazu stoje naši domaći „bookeri“ s tim nakaradnim natpisima i nude mu smještaj, a da ne spominjem scene kojima mora svjedočiti kada se u lovu na turiste posvađaju ili potuku pred gostom. I to je još jedna negativna slika biogradskog turizma. Štoviše, duž čitave Jadranske magistrale moguće ih je sresti takve „bookere“, što je očit dokaz da su financijska kriza i stiska u kojoj se svi nalazimo, jači od svih mogućih zakona i pravila.
Gordana Šarić