Japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji pripremao sushi u „Kraljevskim vinogradima“

Neumorni japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji ponovno je demonstrirao vještinu izrade sushija, ali ih je za jučerašnju prigodu u „Kraljevskim vinogradima“ sljubio koristeći tri autohtone zadarske namirnice i vrhunska vina „Kraljevskih vinograda“. Zadarski crni tartuf, tuna iz zadarskih uzgajališta, domaći pršut te Pošip, Rose Scuro i Crljenak – predstavljeni su kroz sushi sa začinima tipičnim za japansku kuhinju. Između svih obaveza na radionicama izrade sushija i uoči večerašnje gala večere u „Arsenalu“, prva kuharska zvijezda zadarskog „Tuna, Sushi & Wine festivala“, chef Nakatsuji, napokon je objasnio zašto se drugi put vratio u Zadar.

„Peka! Ne mogu odoljeti peki, već sam svima u Japanu preporučio da ako posjete Hrvatsku, obavezno dođu u Kraljevske vinograde na peku“, oduševljen je Nakatsuji aromatiziranom kombinacijom crnih tartufa, janjetine i teletine s pečenim krumpirima u peki koju je posložio Jure Erlić, mladi chef cijele „Ilirije“.

Ono što je japanski kuhar ponudio nije bilo manje impresivno, kao ni vina „Kraljevskih vinograda“ koja su pratila degustaciju: nigiri sushi s pršutom i tartufima te blažom varijantom začinjene riže i poslužen s aromatičnim šampionom Pošipom; potom japanski carpaccio od tune s umakom od soje i tartufa te naribanim tartufima u pratnji zavodljivog Rosea te na kraju blago grilani Toro, najmasniji dio tune, u sojinom umaku i s ljutim feferonima – kao idealan izbor za elegantni Crljenak.

VINO_001_resize

„Sushi se može raditi s pršutom, lososom, školjkama, hobotnicom ili nekom drugom namirnicom koja je dostupna u Hrvatskoj. Ja sam zahvalan na pruženoj prilici za predstavljanje sushija, kao što mi je čast iskoristiti u promociji japanske kuhinje ova četiri autohtona zadarska proizvoda. Zadarski pršut je zaista poseban, ništa slično nisam prije probao“, hvalio je Nakatsuji kvalitetu, intenzitet okusa i mirisa kušanih domaćih proizvoda. Degustacija je upriličena kod ljubaznog domaćinaMiljenka Rajića u „Kraljevskim vinogradima“ za predstavnike svih lokalnih medija te u društvu direktora zadarske Turističke zajedniceAnte Radosa, šefa PR službe TZ-a Ante Galića, osnivačice NPO JCEA Japansko-hrvatskog društva razmjene Jelene Yamasaki, japanske jazz pjevačice Minami Kayoko, elitne vinske profesionalke s titulom Master of Wine Jo Ahearne i tartufara Ivana Mataka.

 

OKVIR:

U traženju tartufa Matak i njegova kujica Rea uporni su kao Japanci

Prava zvijezda okupljanja u „Kraljevskim vinogradima“ bila je Rea, petogodišnja Lagotto Romagnolo ili jedini službeni tragač tartufa. Trebalo joj je svega par minuta da u blizini kušaonice vina pronađe, iskopa i malo gricne Tuber melanosporum, odnosno crni tartuf.

VINO_019_resizeCrni tartuf je cjenjeniji od bijelog, a ovaj naš zadarski je najbolji na svijetu. Ne govorim to slučajno; imam 20 godina iskustva u traženju i kušanju tartufa“, kazao je prvi i jedini zadarski proizvođač tartufa Ivan Matak čija se kujica pobrinula da se jučerašnji ručak u „Kraljevskim vinogradima“ začini ovom skupocjenom i autohtonom namirnicom.

„Tartufa ima na Velebitu i ponešto u njegovom podnožju, kao i u Lici i Istri. Nešto također i u Ravnim kotarima. Njegova cijena na tržištu zbog ovogodišnjeg leda i zime doseže tisuću eura za kilogram, inače košta oko 400-500 eura“, predstavlja Matak vrijednost autohtone zadarske namirnice koju će brendiranu ponuditi svjetskom tržištu. A to je težak put, ništa lakši od traženja samih tartufa. Matak zaključuje:

„To je rudarski posao u kojemu si uvijek isparanih hlača i odjeće dok se probijaš kroz gusto raslinje i tražiš tartuf. Međutim, Rea i ja smo uporni kao Japanci“.