JAVNA TRIBINA UDRUGE NADA Što Grad Zadar čini i može učiniti da zaštiti djecu od ulice i dokoličarenja? JAVNA TRIBINA UDRUGE NADA Što Grad Zadar čini i može učiniti da zaštiti djecu od ulice i dokoličarenja?
Večerašnja tribina održava se povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava svake godine u vremenskom periodu od 15. studenog do 15. prosinca. Organizator... JAVNA TRIBINA UDRUGE NADA Što Grad Zadar čini i može učiniti da zaštiti djecu od ulice i dokoličarenja?

Večerašnja tribina održava se povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava svake godine u vremenskom periodu od 15. studenog do 15. prosinca.

Organizator i ove još jedne u nizu tribina je Udruga Nada, javnosti  poznatija kao  udruga koja na našem području već dugi niz godina na razne načine sudjeluje u suzbijanju zlouporabe droga i pomaže obiteljima ovisnika.

Tema večerašnje tribine jest “Izvannastavne aktivnosti kao prevencija ovisnosti”, a o tome će nam tijekom večeri nešto više reći Joso Nekić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj i školstvo te Mihaela Perović, pedagoginja u zadarskoj Osnovnoj školi “Zadarski otoci”.

Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta.

U prevenciji ovisnosti jako važno je, osim  educirati, dakle upravo djecu koja su u pubertetu/adolescenciji, odnosno u najkritičnijoj dobi, učenike sedmih i osmih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole, o zdravom načinu života, ali ujedno i o kvalitetnom iskorištavanju njihovog slobodnog vremena, odnosno onog vremena koje im ostane nakon ispunjenja školskih obveza.

Pročelnik Nekić će održati kratku prezentaciju o tome što hrvatski školski sustav, odnosno u ovom slučaju konkretno gradski Upravni odjel za odgoj i školstvo čini i još može učiniti u službi prevencije ovisnosti, objasniti da li za kvalitetnije sadržaje unutar škola mogu povući dodatna sredstva iz fondova Europske unije, kakve sadržaje unutar zadarskih škola trenutno nudi i sufinancira iz gradskog Proračuna te kakve su još ideje i akcije u planu sa svrhom poboljšanja školskog sustava te ujedno proširenja izvannastavnih aktivnosti  unutar samih škola.

S druge strane će pedagoginja Perović iznijeti podatke o  kratkom istraživanju koje je provela među učenicima osmih razreda o tome kako oni najčešće provode svoje slobodno vrijeme i jesu li u kakvom doticaju sa sredstvima ovisnosti (duhanski proizvodi, alkohol, kocka, društvene mreže, igrice i sl.). Navedenim istraživanjem htjela je dobiti odgovore da li bavljenje organiziranim izvannastavnim aktivnostima djeluje kao prevencija ovisnosti kod učenika osmih razreda.

Vjerujemo kako će ova tribina svakako biti zanimljiva, a nadasve poučna, kako za djecu, njihove roditelje, ali i odgovorne koji djeluju u sklopu školskog sustava i jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Tribina će se održati u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar s početkom u 18 sati.

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.