JOSHUA ČIRJAK: Nije mi žao što smo se iz Kanade vratili u Hrvatsku! JOSHUA ČIRJAK: Nije mi žao što smo se iz Kanade vratili u Hrvatsku!
Joshua Čirjak se prije četiri godine s roditeljima Izidorom i Davidom te bratom i sestrom doselio iz Kanade u Hrvatsku, točnije u Zadar. Majka... JOSHUA ČIRJAK: Nije mi žao što smo se iz Kanade vratili u Hrvatsku!

Joshua Čirjak se prije četiri godine s roditeljima Izidorom i Davidom te bratom i sestrom doselio iz Kanade u Hrvatsku, točnije u Zadar. Majka mu je podrijetlom iz Nove Gradiške, a otac iz sela Raštane Gornje nedaleko Zadra, pa ga u selu znaju „prekrstiti“ i u Josu.
O svom životu i aktivnostima s kojima se bavi, Joshua je razgovarao za http://fenix-magazin.de.
– Očevi roditelji, odnosno moji baka i dida preselili su se nakon rata u Vancouver, gdje je rođen i moj otac. U ljeto 2011. godine, moja se obitelj odlučila preseliti u Hrvatsku. Razlog tome je što su nam roditelji željeli pokazati odakle potječemo. Htjeli su da upoznamo cijelu obitelj i prijatelje s druge strane svijeta. Nisam time baš bio oduševljen, jer mi je bilo teško napustiti prijatelje, ali ipak smo se preselili. Danas se ne kajem što smo došli, jer malo tko može reći da je otišao u potpuno novu državu bez nekog velikog znanja jezika, u potpuno novi način školovanja, među nove prijatelje, itd. – priča Joshua.

 Ipak je ovo domovina!

ako ga zbog stila odijevanja neki nazivaju čak i gayem, djevojke ga obožavaju
ako ga zbog stila odijevanja neki nazivaju čak i gayem, djevojke ga obožavaju

Ali, sad se u Hrvatskoj osjeća kao da je na mjestu na kojem je oduvijek trebao biti. – Naravno da nam nedostaje Kanada, pogotovo meni, ali ipak nam je ovo domovina. Život u Kanadi je bio jako ubrzan dok je tu sve mirno, jednostavno i opušteno i to nam se sviđa. U Kanadi smo uvijek bili u nekoj trci zbog brojnih aktivnosti u koje smo bili uključeni, dok ovdje čak imam vremena mirno sjesti i popiti piće s prijateljima – otkriva Joshua.
Za kratko vrijeme broj prijatelja i poznanika uvelike mu se proširio. Joshua je, naime, postao popularan zbog jednog videa. Napravio je neobičan film o Zadru u kojem je prilazio nepoznatim ljudima i postavljao im pitanja, kao što su: „Kako ste?, Što radite? Što ima novo? Sviđa li vam se moja kosa?“…
Bilo je to pomalo otkačeno i smjelo, ali video je na YouTubu u kratko vrijeme postao jako popularan. – Uvijek želim usavršiti svoje tehnike snimanja, pa sam odlučio kupiti Glidecam, što omogućava glatko snimanje. Htio sam isprobati taj Glidecam, te sam tako došao na ideju da bi bilo sjajno snimiti kratku turističku razglednicu svog grada, kako bih mogao pokazati svim prijateljima u Kanadi prelijepo mjesto u kojem živim. Brojni portali na Internetu su dijelili taj video, pa je on vrlo brzo postao pravi hit! –govori Joshua.
S vremenom su postale popularne i ostale njegove snimke koje objavljuje na vlastitom kanalu, a u kojima opisuje svoj život u Zadru. Kaže, na YouTubeu je primijetio kako ljudi vole gledati video snimke o ljubavi, ili kad daje savjete o ljubavi. – Mislim da ih zanima kako stranac misli o određenim temama i jesam li puno drukčiji od njih. Iako su takvi snimci najgledaniji, više volim snimati filmove u kojima sam ja iza kamere. Kad sam iza kamere, mogu biti više kreativan i mogu se igrati s kamerom kako ja hoću, ali kad sam ispred kamere samo pritisnem „record“ i posao je gotov – smije se.

Roditelji su me naučili gledati svijet na drugi način!

Roditelji su mu uvijek davali podršku. Zanimanje za film je dobio od majke. Ona je fotograf pa je uz nju učio. – Za deseti mi je rođendan kupila malu

Obitelj se iz Kanade preselila u rodni Zadar
Obitelj se iz Kanade preselila u rodni Zadar

kameru i tad je sve to počelo. Roditelji su mi jako kreativni, uvijek mi daju dobre savjete kako snimati, a naučili su me i gledati svijet na drugi način. Kad sam počeo stavljati snimke na YouTube, bili su oduševljeni kvalitetom mojih spotova, ali kad su se počeli skupljati pratitelji nisu bili previše oduševljeni. Uvijek su mi rekli da se pazim tog popularnog života i da uvijek budem skroman. Rekli su da je to kao rijeka koja ubrzano teče jednim smjerom. Bit će dobrih stvari, ali i loših stvari kojih se moram paziti, te kako uvijek moram stajati čvrsto na zemlji, jer ako se prepustim toj stihiji tj. popularnom životu, mogao bih upasti u probleme.

Ljubav u Njemačkoj

Ali popularnost mu je dovela i djevojke. Dnevno mu se javi barem pet djevojaka kojima se sviđa, no njegovo srce pripada samo jednoj djevojci, a ona živi u Njemačkoj. – Znamo se od djetinjstva, naši roditelji su kumovi na vjenčanju. Nismo se vidjeli 15 godina, pa su naši roditelji odlučili da se napokon nađemo ovo ljeto. I tako smo se susreli u Međugorju, na Festivalu mladih. Tjedan dana poslije, Kati je došla kod nas u Zadar i tako smo se bolje upoznali. Išli smo zajedno na kupanje, na otok, snimali videe, izlazili… Nakon nekog vremena mi se počela sviđati i shvatio sam da imamo jako puno zajedničkog. Nažalost, nakon tog tjedna se morala vratiti u Njemačku i tada je počela naša veza na daljinu. Nije lako biti daleko od osobe koja ti se stvarno sviđa, ali Bog je, vjerojatno, sve napravio s razlogom – kaže Joshua i zaključuje: „Bit će onako kako je suđeno!“

Fenix/Marijana Dokoza

Više u tiskanom izdanju Fenixa

http://fenix-magazin.de/popularan-je-djevojke-ga-obozavaju-ali-on-ceka-hrvaticu-iz-njemacke/