JURE ZUBČIĆ: Radovi u Splitskoj ulici izvedeni su katastrofalno! JURE ZUBČIĆ: Radovi u Splitskoj ulici izvedeni su katastrofalno!
Jure Zubčić, vijećnik SDP-a u Vijeću mjesnog odbora Stanovi, poslao je priopćenje za medije kojim upozorava na loše izvedene radove u Splitskoj ulici, te... JURE ZUBČIĆ: Radovi u Splitskoj ulici izvedeni su katastrofalno!

Jure Zubčić, vijećnik SDP-a u Vijeću mjesnog odbora Stanovi, poslao je priopćenje za medije kojim upozorava na loše izvedene radove u Splitskoj ulici, te na ostavljeni nered. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Ovog ponedjeljka, 11. srpnja, nakon više od devet mjeseci rekonstrukcije,  otvorena je  Splitska ulica.  U današnje, doba kada se radovi na prometnici u duljini od 200 metara izvode toliko dugo očekujete besprijekorno obavljen posao. No, da li je to doista tako?

Kao što znamo šahtovi su jedna o boljki zadarskih prometnica što možda i možemo opravdati na starim prometnicama, ali nikako i na tek izgrađenim. Na upravno otvorenoj Splitskoj ulici svi su šahtovi  ulegnuti, a posebno se ističe jedan, uz sam rub kolnik, koji je i preko 5 cm udubljen. Mnogi vozači već sada glasno negoduju vozeći se ovom ulicom.
Nepostojanje nogostupa bio je najveći problem Splitske ulice. Sigurnost pješaka na toj dionici sada je puno veća, no rubnici novih nogostupa gotovu su svi razbijeni.  Očekivati je da će se postojeće pukotine, dolaskom zime i drugih vremenskih uvjeta, sve više širiti i erodirati te ćemo kroz godinu dana ponovno imati devastiranu prometnicu.
Obiteljske kuće uz samu Splitsku ulicu su spojene na kanalizacijsku mrežu tijekom ove rekonstrukcije. Nakon završenih radova te asfaltiranja kolnika i nogostupa uništena su dvorišta tih obiteljskih kuća koja su ostala neasfaltirana i neuređena.  Pritom, Grad Zadar nije za shodno našao spojiti na kanalizacijsku mrežu tri slijepe ulice u tom dijelu grada, koje sveukupno broje oko petnaest kućanstava.
Na dionici Splitske ulice koja je prethodnih devet mjeseci bila u rekonstrukciji ima i jedno neizgrađeno privatno zemljište koje su radnici izvođača koristili za odlaganje otpada.  Izvođač radova nakon obavljenog posla ostavio je to privatno zemljište puno smeća. Ruglo u ovoj staroj gradskoj četvrti.
Shodno svemu, kao vijećnik u Vijeću mjesnog odbora Stanovi,  osjećam se dužnim javno postaviti pitanja nadležnima u Gradu Zadru, ali i zadarskoj javnosti.

  • Tko je odgovoran za katastrofalno izvedene radove?
  • Hoće li Grad Zadar tražiti naknadu štete i koristiti druge pravne postupke zbog loše izvedenih radova?
  • Hoće li pročelnik Kasap podnijeti ostavku zbog ovih propusta i opetovanog obećavanja da će prometnica biti otvorena na vrijeme?
  • Tko će odgovarati za štetu na vozilima koja će nastajati zbog loše postavljenih šahtova?
  • Kako je moguće da je prometnica u tako lošem stanju dobila odgovarajuće dozvole za puštanje u promet?
  • Što su to građanke i građani grada Zadra platili 2.4 milijuna kuna?
  • Hoće li izvođač radova platiti penale zbog kašnjenja sa završetkom radova?
  • Hoće li Zadrani plaćati i saniranje nedostataka na prometnici?

Građanke i građani grada Zadar su ti koji pune gradski proračun i dužni su znati kako se troši njihov novac te dobiti što bolju i kvalitetniju uslugu. Za rekonstrukciju je potrošeno 2.4 milijuna kuna, a dobili smo loše izvedenu prometnicu koju ćemo, zasigurno, vrlo skoro trebati ponovno rekonstruirati. Grad Zadar se, još jednom, s novcem Zadrana ponaša kao pijani milijarder. Ovim putem pozivam Gradonačelnika da nam kaže tko je odgovoran za situciju u Splitskoj ulici.

Očito je da nam se ponavlja već dobro poznata situacija: Kada HDZ gradi, možda je skupo i traje dugo, ali je zato i loše napravljeno!