KALMETA: Obnovit ćemo atletsku stazu, javnu rasvjetu i otvorena igrališta na Višnjiku!

Gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta s direktorom ŠC Višnjik, Denisom Karlovićem i predsjednicom Sportske zajednice Grada Zadra,Snježanom Jurinić, održao je danas na atletskoj stazi na Višnjiku konferenciju za medije na temu daljnjeg ulaganja u sportsku infrastrukturu na Višnjiku.

Gradonačelnik Kalmeta najavio je obnovu atletske staze, svih sedam otvorenih košarkaških i malonogometnih igrališta te potpunu obnovu javne rasvjete kojom će se osvijetliti šetnice unutar sportskog kompleksa, a na igralištima će biti omogućeno baljenje sportom i odigravanje utakmica i u večernjima satima. Svi sadržaji bit će kao i do sad dostupni i otvoreni za sve građane i rekreativce te sportske klubove. Vrijednost investicije je 3,5 milijuna kuna, a početak radova očekuje se početkom sljedeće godine.

  • Kada je ovaj kompleks bio zamišljen naš je cilj bio da on postane jedan sportski kampus, na neki način jedno malo olimpijsko selo u smislu razvoja sporta i sportskog turizma jer držimo da se ovdje mogu održavati i pripreme sportaša iz drugih zemalja Europe koje nemaju ovakve prvenstveno vremenske uvjete. Taj put je dug i nije lagan i treba puno novaca. Ovo jedan od prvih koraka koji je važan prvenstveno zbog toga jer kad smo prije nekoliko mjeseci na Gradskom vijeću donosili odluku o povećanju temeljnog kapitala Višnjika s jedne strane i prijenosu prava građenja te pripojenja ovog dijela Višnjika, s kojim je do tada upravljao grad, športskom centru Višnjik, bilo je puno rasprave i komentara koje naravno pozdravljamo budući da se radi o javnom interesu ali bilo je i zlonamjernih insinuacija da se ovaj prostor želi zatvoriti za građanstvo, prodati. Ali to je iza nas i mi želimo gledati naprijed . Ovo će biti prvi korak i sve što će se napraviti bit će kao i do sad besplatno za građane i sportske rekreativce. Također, klubovi i sad sve koriste besplatno uz sufinanciranje grada i tako će biti i dalje, naglasio je gradonačelnik Kalmeta.

Gradonačelnik je dodao da će se nakon ovoga krenuti u daljnji razvoj sportskih sadržaja na Višnjiku, a u planu je izgradnja hotela, teniskog kampa, kompleksa vanjskih bazena, aqua parka i drugog, međutim potrebno je izraditi Detaljni urbanistički plan koji će proći zakonsku proceduru i javnu raspravu i kojeg u konačnici odobrava Gradsko vijeće Grada Zadra.

Predsjednica Sportske zajednice Grada Zadra, Snježana Jurinić izrazila je zadovoljstvo da ovaj projekt u Zadru kreće budući da će atletika kao kraljica sportova dobiti jedan velebni centar gdje će, među ostalim, pet zadarskih atletskih klubova te Škola trčanja i druge sportske udruge dobiti uvjete za kvalitetan rad i gdje će se moći stvarati vrhunski sportaši.

  • Moći će organizirati veća međunarodna natjecanja, što se do sad nije moglo, a svi znamo da su sportaši najveći promotori našega grada i naše domovine. Drago mi je što će taj centar biti u samom centru grada jer će se svi građani moći uključiti u sportsku rekreaciju. Danas je velika potreba ljudi za rekreacijom. Uvjerena sam da će s ovog atletskog stadiona, kad naši sportaši krenu raditi, izaći neki novi sportaši poput  Radojke Franzotti i Stipe Žunića, istaknula je Jurinić.
  • Izgradnjom ovih objekata postat ćemo ravnopravni mnogim ovakvim centrima u Europi. Radovi će započeti početkom sljedeće godine i bit će završeni u roku od tri-četiri mjeseca, a sve oko nove atletske staze s šest pruga usuglašeno je s našim klubovima i Hrvatskim atletskim savezom. Ovdje će se moći organizirati i svjetski atletski mitinzi, rekao je direktor ŠC “Višnjik” Denis Karlović.

Karlović  je ovom prigodom podsjetio da su polivalentna dvorana i kompleks zatvorenih bazena po svim istraživanjima najbolji infrastrukturni sportski objekti u Hrvatskoj kako po cijeni tako i po korištenju. Samo u prošloj godini ove je objekte koristilo preko 240 udruga, održano je preko 240 natjecanja kako međunarodnog tako i državnog karaktera, a broj korisnika popeo se na 1800.  Također, predviđanja su da će ovaj dio koji će se sada urediti koristiti  još 1000 novih korisnika.