KALMETA: Odlazim kao pobjednik, hvala građanima na podršci svih ovih godina! KALMETA: Odlazim kao pobjednik, hvala građanima na podršci svih ovih godina!
Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta na predstojećim lokalnim izborima neće biti kandidat za gradonačelnika. U razgovoru za Zadarski list pojasnio je razloge ove svoje odluke. –... KALMETA: Odlazim kao pobjednik, hvala građanima na podršci svih ovih godina!

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta na predstojećim lokalnim izborima neće biti kandidat za gradonačelnika. U razgovoru za Zadarski list pojasnio je razloge ove svoje odluke.

– Želim onemogućiti sve one koji su jedva čekali da tu pravnu situaciju u kojoj sam se našao iskoristite u kampanji za lokalne izbore. SDP i njima slični bi na taj način odvlačili pozornost od nedostatka programa, vizije i nesposobnosti. To neću dozvoliti i zato sam donio ovakvu odluku. Presumpcija nevinosti je ustavna kategorija, a u situaciji poput moje sutra se može bilo tko naći. No, SDP ima dvostruka mjerila. Sjećamo se svi kako su prije četiri godine Vlahušića s pravomoćnom sudskom presudom podržavali u kandidaturi za gradonačelnika Dubrovnika. Tada je i pobijedio i to im je bilo u redu, rekao je Kalmeta i dodao kako u njegovu slučaju politički oponenti koriste druge kriterije – proglašavaju ga unaprijed krivim i blate jer ga drugačije ne mogu pobijediti.

– Odlazim kao pobjednik. Na svim izborima, bilo za gradonačelnika, bilo za Sabor, nitko me nikada nije pobijedio. Ponosan sam na sve što smo ja i moje stranačke kolege u ovih nešto više od dva desetljeća napravili. Kao gradonačelnik i kao ministar, uvijek sam služio mojim Zadranima i ovom kraju, beskompromisno se borio za njihove interese pa čak i onda kad se trebalo suprostaviti i HDZ-ovoj vladi kao što je bio slučaj kad nismo dozvolili gradnju termoelektrane na Ugljanu, istaknuo je Kalmeta

– Najlakše je kritizirati, biti destruktivan, blatiti, a vrlo teško graditi i nešto napraviti. Znam da ćemo i ovako, bez mene, s političkim partnerima pobijediti. Nije većina građana u posljednjih 26 godina griješila, pa neće ni u budućnosti, kaže gradonačelnik Zadra koji je prvi put kormilo grada preuzeo za prvog mandata dr. Franje Tuđmana.

Stoga mnogi kažu kako odlazi i posljednji Mohikanac iz redova HDZ-a. A odlazi, kako sam kaže, u mirovinu. Sudski procesi ga čekaju i kroz njih mora proći. No, odlučno ističe kako vjeruje hrvatskom pravosuđu i zna kako će na koncu sve završiti dobro jer je nevin.

– Htio bih zahvaliti svim građanima grada Zadra i Županije na potpori koju sam sve ove godine imao, kao i svojoj stranci koja me kandidirala toliko puta.”