KALMETA: Optužnicama protiv mene Cvitan se dodvoravao Milanoviću, a sad MOST-u!

Bivšeg HDZ-ovog ministra mora, prometa i infrastrukture i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu Uskok je optužio da je bez postupka javne nabave s tvrtkom Fimi media dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske”, čime je ministarstvo kojem je bio na čelu navodno oštetio za više od 600 tisuća kuna.

U optužnici koja je nakon istrage podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom tužiteljstvo tvrdi da je Kalmeta tijekom 2007. i 2008. koristeći ministarski položaj s odgovornom osobom marketinške agencije Fimi Media dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske”, mimo javne nabave, “znajući da nema potrebe za naručivanje i plaćanja tog filma sredstvima Ministarstva”.

Prema dogovoru Fimi media je 21. travnja 2008. ispostavila račun od preko 612 tisuća kuna koji “Ministarstvo nije moglo platiti jer nije raspolagalo nikakvom dokumentacijom iz koje bi proizlazila financijska obveza Ministarstva i osnovanost predmetnog računa”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Navode i da je Kalmeta s odgovornom osobom Fimi Medie “dogovorio sačinjavanje potrebne dokumentacije za plaćanje ispostavljenog računa”, a nakon toga i potpisao ponudu i Ugovor o poslovnoj suradnji na području tržišnog komuniciranja koju je Fimi Media poslala ministarstvu.

“Na temelju tako izrađene dokumentacije 8. rujna 2008. izvršeno je plaćanje navedenog računa čime je okrivljenik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture oštetio za 612.159,40 kuna”, navodi Uskok.

Komentirajući optužnicu, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta je kazao:

” Ovo danas mi je doista prelilo čašu, jer nema nikakvog osnova, po mom dubokom uvjerenju, da se protiv mene podigne optužnica za izradu tog filma koji se zove “Prometna renesansa Hrvatske”, kazao je gradonačelnik Kalmeta.

“U prvu optužnicu, koja se odnosi na aferu Remorker i koja je prije nekoliko dana potvrđena, dodan sam nakon godinu dana od otvaranja istrage. Do toga je po mom dubokom uvjerenju i mišljenju, koje nije bez osnove, došlo tako što je gospodin Dinko Cvitan, po posrednom nalogu Zorana Milanovića, protiv mene proširio istragu, koja je rezultirala svim onim poslije. A ovo danas, to je dokaz da se gospodin Cvitan ovom optužnicom protiv mene želi dodovoriti MOST-u, kako bi dobio još jedan mandat na čelu DORH-a. To je činjenica i to je istina.” – tvrdi gradonačelnik Kalmeta.