Kalmeti potvrđena optužnica USKOKA zbog Fimi medije

U Zagrebu je jutros potvrđena optužnica protiv Božidara Kalmete u slučaju ‘Prometna renesansa’ koji se protiv njega vodi zbog zloporabe ministarske funkcije između 2007. i 2008. godine kada je s marketinškom agencijom Fimi media, kojoj se sudi za sudjelovanje u izvlačenju novca iz javnih tvrtki za punjenje crnih fondova HDZ-a, dogovorio produkciju filma “Prometna renesansa Hrvatske”, objavio je Net.hr.

Film je trebao biti realiziran bez javne nabave, a prema optužinici uopće nije bilo potrebe da taj film Ministarstvo naruči i plati. Nakon dogovora s Kalmetom, Fimi media je za produkciju filma 21. travnja 2008. Ministarstvu ispostavila račun od 612.159,40 kuna.

‘To je bilo i za očekivati, potvrđena je optužnica, s obzirom na to da je i obrana na tome inzistirala. Sad se postavlja pitanje – zašto? Naime, mi bismo radi efikasnosti provođenja postupka tražili spajanje postupka Remorker i ovog postupka, u cilju ubrzanja svega i da gospodin Kalmet u konačnici izađe bez te tajnosti postupka i da pokažemo hrvatskoj javnosti o čemu se tu radi’, rekao je jutros Kalmetin odvjetnik Krešimir Vilajtović.

Kalmeta i njegova obrana odlučili su da optužnicu neće rušiti, umjesto toga tražit će da se postupak zbog spornog filma spoji s procesom u kojem je s nekolicinom suradnika i poduzetnika optužen za izvlačenje nešto više od 20 milijuna kuna iz HAC-a. Kako je Vilajtović danas rekao, ne zna se kad će se znati hoće li procesi biti spojeni.

Ako dođe do spajanja procesa, optužnica za film čekat će rasplet drugog, mnogo većeg i složenijeg slučaja, što znači da će Kalmeta sasvim sigurno lokalne izbore dočekati kao neosuđivana osoba. No  obrana kaže kako im cilj nije odugovlačenje. ‘Da sam htio odugovlačiti mogao sam tražiti izuzimanje nezakonitih dokaza’, rekao je Vilajtović.

Prijedlogu za spajanje postupaka USKOK se protivi.