KAMEN TEMELJAC Zadar će dobiti gospodarski uzlet dovršetkom Gaženice!

Kamen temeljac za izgradnju putničkog terminala u Gaženici postavljen je danas na prigodnoj svečanosti na kojoj su bili brojni uvaženi gosti.

Nazočne je na početku pozdravio Božidar Longin, predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar, a obratio im se i gradonačelnik Božidar Kalmeta.

20160829_103918-800x450

“Još 2009. godine počela je izgradnja ove luke, preko milijun i 200.000 tona nasipa je stavljeno ovdje i do 2011. godine tekao je projekt dobro dok nije SDP došao na vlast. Počeli su odmah opstrukciju, ministar Hajdaš Dončić je rekao da je to nemoralan projekt. Napravili su tu kućicu tamo i rekli da je to dovoljno. No zadnjih osam mjeseci ozbiljno se tome pristupilo zahvaljujući novoj Vladi. Ovaj projekt danas stavit ćemo u funkciju i ovo će biti ključni objekt. Hvala svima koji su od 70-ih godina prošlog stoljeća radili na ovom projektu, Gradu Zadru, Saboru, Ministarstvu, Županiji i Lučkoj upravi. Ovo je najveći projekt koji se radi u Zadru i koji će dati nova radna mjesta, gospodarski i turistički uzlet. Zahvaljujem predsjednici što je danas tu s nama na ovaj značajan dan.” – kazao je gradonačelnik Kalmeta.

20160829_101505-01-800x389

Ministar Oleg Butković je kazao kako mu je čast biti ovdje na ovaj dan koji je značajan ne samo za Zadar nego za cijelu Hrvatsku.

“Ovo je projekt od velikog značaja za cijelu Hrvatsku. Realizacija je iziskivala desetljeće rada i ulaganja. Radovi su se izvodili u tri faze, a treća i završna trebala bi biti gotova za 14 mjeseci. Zahvaljujući centralnoj poziciji na Jadranu, na pola puta između Venecije i Dubrovnika, ova luka je jako atraktivna cruzer kompanijama, tu je prometna povezanost, blizina otoka, nacionalnih parkova, te brojnih prirodnih ljepota.” – kazao je ministar Butković.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pohvalila je entuzijazam gradonačelnika Kalmete i suradnika koji su se ustrajno borili protiv prepreka.

20160829_124832-800x424

“Drago mi je što ću s učenicima Pomorske škole položiti danas kamen temeljac. Hvala hrvatskoj Vladi što je podržala ovaj projekt. Rasterećen je centar grada, a turista bilježimo 70 posto više nego lani. Razvoj Gaženice znači otvaranje radnih mjesta, ne samo u Gaženici nego i šire. Od cruising turizma imat će koristi svi. Zadar će biti luka koja ima sve veći značaj.” – kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Vremensku kapsulu pripremili su učenici Pomorske škole koja je položena uz kamen temeljac i koja će se otvoriti za 50 godina.

Gazenica 41