Kandidati MOST-a za župana i gradonačelnika Zadra su Đani Bunja i Rade Škarica

Zadarskoj javnosti danas su se predstavili kandidati MOSTA -a i to za gradonačelnika grada Zadra i zadarskog župana, dr. Rade Škarica i Đani Bunja te kandidati za njihove zamjenike Mladen Malta i Ivan Matić.

Samo predstavljanje kandidata organizirano je na brodu pokraj gradskog mosta, a Izborni program nosi naziv „6×152″.

O izbornom programu Most-a za Zadar za lokalne izbore govorio je Rade Škarica.

“Mladi zadarske organizacije Most-a osmislili su ideju po kojoj je ovaj program sastavljen od 6 cjelina koje uključuju ukupno 152 prijedloga, inicijativa i mjera. Program 6/152 simbolizira zadarski most koji spaja njegove obale i ljude i po kojem je Zadar prepoznatljiv. On je širok 6 i dugačak 152 metra. Zato smo ga tako nazvali.
Program je nastao usuglašavanjem članova i simpatizera zadarskog Most-a i stručnjaka kojim želimo pokazati da se i Zadrom može kvalitetno upravljati, a ne da nam se razvoj događa voljom krupnog kapitala. On je rezultat ne samo stručnosti u područjima koja ulaze u djelokrug gradske uprave, nego uključuje stečena iskustva i znanja u vezi s pitanjima od javnog interesa. Ukratko, program se temelji na racionalizaciji potrošnje proračunskih sredstava i učinkovitom upravljanju sustavom gradskih tvrtki i njegovom imovinom. Njime želimo promijeniti paradigmu vođenja grada. Mi u Most-u smatramo da Zadar može i mora biti grad dobrog i lijepog življenja. Zapravo, ovim programom želimo u odnosu na postojeći uvesti potpuno drugačiji način upravljanja gradom, a u njegovoj srži jest odgovoran odnos prema sredstvima poreznih obveznika, svih Zadrana, a u prvom redu zadarskih poduzetnika. Zato što nam je Zadar na prvom mjestu.
Zbog toga što su dosadašnje razvojne politike zakazale u gotovo svemu, ovim programom nudimo viziju koja će donijeti kvaliteniji život svim Zadranima. Posebno nam je stalo do djece i mladih, ali i naših potrebitih i svih ranjivih sugrađana. Ne možemo promijeniti što se u prošlosti gradska vlast ponašala neracionalno. Ali zato možemo u budućnosti uštedjeti značajne iznose koji se mogu iskoristiti u svrhu podizanja standarda Zadrana.
Most u gradu Zadru na lokalne izbore izlazi saMOSTalno. To je poruka da smo mi u Most-u spremni preuzeti odgovornost za vođenje grada i svrsishodno upravljanje njegovim proračunom. Dijelove ovoga programa u javnosti smo već predstavili, a u predstojećem razdoblju nastavit ćemo strpljivo i uporno ukazivati na sve ono što nije dobro i nuditi rješenja kako učiniti Zadar boljim gradom. Zato na izbore izlazimo sa sloganom Mosa Zadar – Samo Zadar!” – Kandidat Most-a za gradonačelnika Zadra, dr. Rade Škarica.

Evo što je rekao dr. sc. Đani Bunja, kandidat za župana, o simbolici broda na kojem je održana konferencija za medije.

“Brod simbolizira ukradenu sadašnjost Zadra.
To nije bilo kakav brod. Ne svjedoči o bogatoj pomorskoj prošlosti i vremenu kada je Zadar bio slavan. On je ovaj grad učinio prijestolnicom političke korupcije. To je brod zadarske pomorske policije.
Na policijskom je brodu počinjena izborna krađa na lokalnim izborima 1997. godine, kada je s glasačkim listićima sa zadarskih otoka krenuo u 20:00 sati i stigao u Zadar sljedećeg dana već u 16:00 sati.
Zašto je toliko plovio do Zadra? Zbog havarije? Jer mu je nestalo goriva? Možda zato što nije radila radio-veza, pa se nije mogla pozvati pomoć. Naš policijski ponos, naša zadarska pomorska dika, nije zbog ničega od navedenog osvojila modru vrpcu. Nego zato što je trebalo tiskati nove glasačke listiće i zapisnike o radu biračkih odbora. A kada ih se dopremilo, brodski su junaci krali. Ukrali su samo dva vijećnika. Mogli su i više, ali nisu htjeli. Ipak, skromnost je njihova vrlina. Volja građana bila je bačena u more. Neka se ribe s njom pogoste.
Izbornu je krađu na policijskom brodu, kako i nalaže red osim domaćina, policijskih zapovjednika, svojom nazočnošću blagoslovio i kočoperni dužnosnik zadarskog državnog odvjetništva. Baš šteta što je morao završiti u mirovini. Istragu o izbornoj krađi vodila je u to doba skromna državna odvjetnica. Epilog je poznat. Ali, ima toga još. U izbornoj prevari, zbog duge i prekomjerne ljubavi prema brodskim junacima, nije ostala nevina ni nekadašnja perjanica zadarske oporbe.
Institucije, dakle, nisu zakazale. Zato i ne čudi što u zadarskoj stranci na vlasti vole da institucije rade svoj posao. Nemaju oni straha da će ih dohvatiti ruka zadarskog pravosuđa. Zna se, ne pljuje se u tanjur iz kojega se jede.
Ipak, uskoro u jednom međunarodnom znanstvenom časopisu izlazi članak, nastao na temelju izvorne arhivske građe, a koji razotkriva sve tajne ukradene sadašnjosti Zadra. Učinit ćemo ga dostupnim zadarskoj javnosti.
Simbolikom broda želimo pozvati Zadrane da izađu na predstojeće lokalne izbore.
Poruka koju želimo poslati je: ne možemo promijeniti prošlost, ali zajedno možemo učiniti bolji Zadar i Zadarsku županiju u budućnosti.” – poručio je kandidat Most-a za župana Zadarske županije, dr. sc. Đani Bunja.

Nazočne su pozdravili i njihovi zamjenici, Mladen Malta i Ivan Matić.