Kapović svjedočio na sudu: Potrudili smo se da djeca u Viru ne budu 10 godina bez vrtića Kapović svjedočio na sudu: Potrudili smo se da djeca u Viru ne budu 10 godina bez vrtića
Četvrtim ročištem i davanjem iskaza posljednjeg od svjedoka – Kristijana Kapovića, načelnika Općine Vir u vremenu 2003. do 2021. godine – danas je na... Kapović svjedočio na sudu: Potrudili smo se da djeca u Viru ne budu 10 godina bez vrtića

Četvrtim ročištem i davanjem iskaza posljednjeg od svjedoka – Kristijana Kapovića, načelnika Općine Vir u vremenu 2003. do 2021. godine – danas je na Općinskom sudu u Zadru nastavljena glavna rasprava na suđenju nekadašnjoj ravnateljici virskog Dječjeg vrtića Smješko Jagodi Radović. Bivša ravnateljica Radović optužena je da je tijekom 2012. i 2013. zakonski neutemeljeno isplaćivala plaće djelatnicama virskog vrtića Smješko, a dosad je na tri ročišta pred sutkinjom Teodorom Projić Škovrlj, zastupnicom optužbe Brankom Rukavinom i odvjetnikom okrivljenice Andrejem Korljanom, saslušano sedam svjedoka. Kapović je potvrdio kako je u to inkriminirano vrijeme bio načelnik Općine Vir i predsjednik Upravnog vijeća virskog vrtića osnovanog 2006., pa je u opširnom davanju iskaza objasnio kronologiju osnutka, djelovanja i rada virskog dječjeg vrtića.  

– Osnovani smo kao DV Smješko čak pet godina nakon čekanja na rješenje o osnivanju koje nam je izdalo Ministarstvo obrazovanja, a dotad je Jagoda Radović bila zaposlenica općinske uprave – kazao je Kapović objasnivši da je Općina Vir, kao svaka druga jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, zapošljavanjem Radović ispunila dužnost osiguravanja minimuma pedagoške usluge za predškolce. Kapović je tada po osnutku Dječjeg vrtića Smješko, potom izbora Radović za ravnateljicu vrtića i samog početka rada vrtića u iznajmljenom privatnom prostoru, bio predsjednik Upravnog vijeća Smješka u više mandata, dok je Upravno vijeće bilo sastavljeno od petero članova – tri člana iz Općine Vir te po jedan predstavnik vrtića i predstavnik roditelja. 

– Smješko je tada djelovao u privatnom prostoru, ali kako nam je taj privatnik svega dva mjeseca prije isteka ugovora podignuo najamninu za više od 100 posto, računajući i troškove održavanja, morali smo pronaći alternativno rješenje. Novu zgradu vrtića počeli smo graditi 2010. i nismo htjeli pristati na ucjenu s podizanjem najamnine – napomenuo je bivši virski načelnik. Ravnateljica Radović je tražeći rješenje kontaktirala Župni ured u Viru dobivši odobrenje za korištenje i privremeni rad vrtića u župnoj dvorani, koja je potom bila adaptirana za rad s dvije dobne skupine. Također je dobiveno odobrenje za rad u adaptiranoj župnoj dvorani, zatraženo ranije od županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, ali je bilo simptomatično – naveo je dalje Kapović – kako je isto takvo odobrenje uskraćeno Smješku kada je zatraženo dodatno produljenje privremenog smještaja. I to, kazao je bivši virski načelnik, bez ikakvog objašnjenja.   

– Donijeli smo plan i program rada u pedagoškoj 2012./2013. kojega je usvojilo Općinsko vijeće Općine Vir i Upravno vijeće DV Smješko, ali smo u novim okolnostima i bez odobrenja za nastavak rada u župnoj dvorani, bili prisiljeni ponovno tražiti novo rješenje. Tada još uvijek nismo imali zgradu vrtića koja je po obećanju izvođača radova trebala biti gotova za dva-tri mjeseca, odnosno po prilici do Božića 2012. – dodao je Kapović. Upravno vijeće u takvim okolnostima donosi odluku kojom se u Smješku vrši preraspodjela rada, po kojoj u istom radnom vremenu odgajateljice i sve službe u virskom vrtiću, njih desetak, stoje na usluzi roditeljima djece, vrše pripremu za preseljenje u novu zgradu, nabavljaju novu opremu i pedagoška pomagala uz dodatnu edukaciju djelatnica i pohađanja seminara u Zadru i Splitu. 

– U tom vremenu nismo mogli skrbiti o djeci na isti način kao dotad, što je za djecu i roditelje bio šok s obzirom na to da je usluga vrtića od 2002. bila konstantna i besplatna, a takva je i danas – objasnio je Kapović situaciju u kojoj su se našli osnivač, ustanova i korisnici. No preraspodjelom rada život vrtića nastavio se dalje, jer su sve djelatnice Smješka nastavile s radom montirajući opremu uz redovno čišćenje i održavanje prostorija nove zgrade vrtića koja je početkom svibnja bila svečano otvorena. 

– Cijelo to vrijeme ravnateljica Radović podnosila je izvješća o radu minimalno jednom u tri mjeseca, ili četiri puta godišnje, što je daleko češće nego što je praksa u nekim drugim jedinicama lokalne samouprave. Potpuno je nebulozna tvrdnja da je Radović nešto napravila mimo osnivača i Upravnog vijeća. Zato posebno napominjem kako su svi djelatnici radili svakodnevno, jer da nije tako, valjda bi se na upravnom ili općinskim vijećima postavilo pitanje rada Smješka – kazao je Kapović ilustrirajući tvrdnju zapažanjem kako su prijave protiv ravnateljice Radović došle tek nakon održanih lokalnih izbora 2013. u svibnju, odnosno nakon izbornog poraza opozicije i formiranja novog Općinskog vijeća Općine Vir. Nova zgrada Dječjeg vrtića Smješko napravljena je u travnju 2013., ali je uporabna dozvola dobivena tek na jesen iste godine. To znači kako se rad vrtića u punom opsegu nije mogao uspostaviti ranije, iako je vrtić iz župne dvorane već bio preseljen u novu zgradu.  

– Svaki upravni postupak trebao bi trajati 60 dana, ali obično traje godinama. Mi smo, primjerice, rješenje o osnivanju vrtića čekali pet godina. Da smo tada ugasili DV Smješko, izgubili bismo sve kadrove i ponovno čekali pet godina na osnivanje novog vrtića – objasnio je Kapović, koji se osvrnuo se i na „policijsko ispitivanje“ te famozne SMS poruke koje su uslijedile gotovo četiri godine kasnije, odnosno u jeku novih lokalnih izbora u Viru, policijske istrage koja je uslijedila nakon tri godine zatišja i podizanja optužnice protiv Radović.

– Simptomatično je da sam kao načelnik i predsjednik Upravnog vijeća ispitan od policije putem telefona u nepune dvije minute. To nije bilo normalno – istaknuo je Kapović dodajući kako je mu virski župnik don Tiho Vulin prenio da, prema njegovim saznanjima, navodno postoji određeni pritisak u istrazi. O kakvoj vrsti pritiska se radi, posvjedočila je ravnateljica Radović koja je u veljači 2017. – ukazao je Kapović – dobila SMS poruku od tadašnje predstojnice Ureda načelnika kriminalističke policije u PU zadarskoj. 

„Pusti ti Kapovića, gledaj sebe, imaš ti Blaža i lipi život. Pusti Kapovića, jer da je pošten i ispravan, ne bi ga branio Andrej Korljan“ – citirao je Kapović sadržaj te SMS poruke, na koju je ravnateljica Radović odgovorila:  „Vi tražite od mene da lažem, a ja lagati ne mogu“. Tri dana kasnije podignuta je optužnica protiv Radović. 

– Ja sam bio meta, a Jagoda Radović kolateralna žrtva. Posebno napominjem kako je Radović jedna od najboljih ravnateljica vrtića u Republici Hrvatskoj, a to je dojam mnogih drugih ravnateljica vrtića i pedagoških djelatnika koji su dolazili u Vir. Njoj je, dakle, podizanjem optužnice onemogućen rad – poručio je Kapović. Zastupnica optužbe Branka Rukavina iznijela je primjedbe na iskaz svjedoka, a zatražila je od Suda da se pribavi preslik Odluke županijskog Upravnog odjela za obrazovanje kojom se Dječjem vrtiću Smješko ne odobrava korištenje župne dvorane. Isti Upravni odjel, još je  zatražila Rukavina, trebao bi Općinskom sudu dostaviti podatke o upisu djece u vrtić Smješko u pedagoškoj godini 2012./2013. Ovome se usprotivio odvjetnik Korljan napominjući kako da je Odluka županijskog Upravnog odjela nevažna i nebitna te da ne zna što se time dokazuje.

– Taj se prostor župne dvorane koristio u prethodnom periodu i kasnije – dodao je Korljan. Suđenje se nastavlja 15. prosinca kada će na Općinskom sudu obranu iznijeti okrivljenica Jagoda Radović. 

OKVIR: DJELATNICE VRTIĆA RADILE SU U PUNOM RADNOM VREMENU

Zastupnica optužbe Branka Rukavina tražila je od svjedoka Kapovića da kaže tko je od djece bio upisan u vrtić Smješko od jeseni 2012. do jeseni 2013. te da pojasni što se u radu vrtića promijenilo u tom vremenu. 

– Smanjio se pedagoški rad, od tri grupe došli smo na razinu savjetovanja, ali rad je nastavljen i djelatnice vrtića su radile u punom radnom vremenu – odgovorio je Kapović, dok se imena upisanih u vrtić prije deset godina nije mogao sjetiti napominjući kako operativni dio rada i djelovanja vrtića nije njegov posao.  

OKVIR: JAVNOST U VIRU IMALA JE SAZNANJA O RADU VRTIĆA

Svjedok Kapović kazao je i branitelju okrivljenice Andreju Korljanu kako su odgajateljice i djelatnice DV Smješko tijekom 2012. i 2013. radile u punom radnom vremenu te da je bilo upisa djece u vrtić Smješko u pedagoškoj godini 2012./2013. 

– Smatrali smo kako ćemo do Božića 2012. useliti u novu zgradu te da ćemo dobiti rješenje za nastavak rada od nadležnog županijskog odjela, jer nije bilo razloga da ga ne dobijemo – kazao je Kapović potvrdivši kako su postojale pedagoške aktivnosti u tom vremenu.

– Rad s djecom je bio na minimumu, možda deset posto od uobičajenog, ali je postojao. Roditelji djece su dolazili i savjetovali se s vrtićkim tetama te bi s djecom boravili sat ili dva – dodao je Kapović napominjući kako je preko rada Općinskog vijeća javnost u Viru o svemu imala saznanja. 

OKVIR: NIN I PRIVLAKA NISU IMALI VRTIĆE

– Nismo mogli unajmiti neki drugi privatni prostor za rad vrtića, jer nam je svega dva mjeseca ranije otkazan prethodni najam zbog financijske ucjene – kazao je svjedok Kapović odgovarajući na pitanje zastupnice optužbe Branke Rukavine, koja je željela znati zašto se nije koristio neki drugi privatni prostor umjesto dotadašnjeg, odnosno zašto se djeca nisu uputila u vrtiće u obližnja mjesta. 

– U to vrijeme nije bilo vrtića u susjednom Ninu, a u Privlaci ga nema još ni danas – dodao je Kapović potvrđujući kako je Jagoda Radović izabrana za ravnateljicu temeljem natječaja i odluke Upravnog vijeća DV Smješko. 

– Prije toga bila je odgajateljica u Općini Vir, i to prije nego što sam postao načelnik – kazao je Kapović.  

OKVIR: TEK NAKON PORAZA NA IZBORIMA POČELE SU PRIJAVE

Što je tada bio Marko Vučetić? – upitao je odvjetnik Korljan svjedoka Kapovića, misleći na događaje iz 2012. i 2013. 

– Tada je bio kandidat za načelnika Općine Vir na lokalnim izborima u svibnju 2013., ali je njegov politički rad počeo od lipnja 2012. Udruga Vir bez podjela kojoj je bio na čelu, imala je svoje vijećnike pa je o situaciji s vrtićem mogao biti informiran. No nitko od oporbe rad vrtića Smješko nije problematizirao sve dok nisu izgubili izbore, nakon čega su počele prijave – kazao je Kapović.

Foto: Bivši načelnik Kapović s predstavnicima Općine Vir na prosvjedima pred zgradom Općinskog suda u Zadru / Prostorije Dječjeg vrtića Smješko kakve su dočekale virske mališane / Nekadašnja ravnateljica Smješka Jagoda Radović