Kapović: Trgovački sud u Zadru radi katastrofalno – sumrak pravne države! Kapović: Trgovački sud u Zadru radi katastrofalno – sumrak pravne države!
Na konferenciji za medije održanoj u Općinskoj vijećnici Općine Vir, načelnik Kristijan Kapović osvrnuo se na aktualne probleme s kojima se susreću i koji... Kapović: Trgovački sud u Zadru radi katastrofalno – sumrak pravne države!

Na konferenciji za medije održanoj u Općinskoj vijećnici Općine Vir, načelnik Kristijan Kapović osvrnuo se na aktualne probleme s kojima se susreću i koji se ne rješavaju.

“Gadljivo je na koji način funkcioniraju neke institucije kod nas. Prije dva mjeseca sam upozorio da se preko Trgovačkog suda u Zadru radi u korist tvrtke Tri Bartola. Mi smo mislili da je skandal da brat, sestra i sin rade na jednom predmetu, no problem je puno većih razmjera. Kad smo tražili broj predmeta na Trgovačkom sudu, rečeno nam je da se tamo vodi oko 1.800 predmeta. A na upit koliko od toga vodi odvjetničko društvo Kotlar & partneri, odgovoreno nam je da samo u eSpisu ima 183 predmeta, a za ostale predmete koji nisu u eSpisu da nam se ne može dostaviti. To znači da u zadnjih 1.000 dana Kotlar & partneri imaju 183 predmeta plus sve one o kojima informaciju ne možemo dobiti. Ostalo su nam zatajili. Ovo je katastrofa pravne države. To nije Trgovački sud nego obiteljski sud Kotlar, Bajlo i partneri.” – istaknuo je Kapović pitajući se je li moguće da u državi članici Europske unije postoji Trgovački sud koji je apsolutno privatiziran od strane jedne obitelji.

“Nas je šokiralo da su u našem predmetu uključeni brat, sestra i sin, a ovdje su 183 takva predmeta, plus velik broj onih koje su zatajili. Trgovački sud nije nadležan za javnu upravu, ali nama je sutra zakazana rasprava. Iako se trebao očitovati da je nenadležan, oni su zaprimili predmet u roku od 24 sata i zakazali raspravu u kratkom roku. Ovo je katastrofa i najveći pravosudni skandal u RH. Građani bi trebali imati povjerenja u Trgovački sud, a kako kad jedna obitelj upravlja tim sudom?!” – naglasio je Kapović.

“Što se tiče našeg odnosa sa Županijom, podnijeli smo tri kaznene prijave protiv tri pročelnika; Letinića, Meštrovića i Laštre. Oni krše zakone, a na naše upite nam odgovaraju na da nemaju spis. Prolazi godinu dana da nam ne odgovaraju niti dogovaraju sastanke ni sa mnom kao načelnikom, a kamo li s pročelnicima. S druge strane u Zagrebu nas prime u roku 24 sata. Nismo zadovoljni načinom rada DORH-a u Zadru jer su neke prijave odbačene, pa smo tražili sastanak, ali mjesecima nas ni Troskot ni Škara nisu primili. S druge strane, u Zagrebu nas je zamjenica glavnog državnog odvjetnika primila u roku od 24 sata. Imamo loša iskustva i s PU zadarskom kad je u pitanju pružanje asistencije Općini Vir, te s Odjelom gospodarskog krininaliteta, no imali smo tri sastanka s vodstvom PU zadarske, načelnicima Dražinom, Šindijim i Mršićem i tu smo zadovoljni. Ministar Božinović je o svemu izvješten. Nadam se da će u najskorijem roku unutarnja kontrola reagirati i da će biti sankcionirani oni na koje imamo utemeljene prigovore. Postoji osnovana sumnja na tešku zlouporabu položaja pojedinaca u PU zadarskoj.” – kazao je Kapović.

“Rekli smo ojačati neš pravni tim. Što se tiče Zadra, za velik dio posla nam pomaže odvjetnički ured Korljan i partneri, a angažirali smo odvjetničke urede Franceschi u Splitu, te Višnja Drenski Lasan i Novak, koje imaju iskustvo na međunarodnoj razini. Nećemo stati. Svjesni smo da sustav ne funkcionira. Za razliku od građana koji su nemoćni, mi ćemo iskoristiti legitimno pravo da se borimo. Molimo potporu javnosti jer i vi se možete naći u ovakvoj situaciji.” – zaključio je načelnik.

Pročelnica Paola Žepina je kazala da je već ispisano 900.000 kn kazni zbog nezakonitih radova investitora tvrtke Tri Bartola d.o.o. tijekom turističke sezone.

Pročelnica Katarina Radović istaknula je da Općina Vir nastavlja pravnu bitku za poništenje nezakonito izdane dozvole, sankcioniranje onih koji su radili nezakonito, te uspostavu zakonitosti.

Zamjenik načelnika, Antonio Vučetić, na kraju je istaknuo kako vodstvo Općine Vir vjeruje u pravnu državu.

“Pravda je spora, ali dostižna. Nećemo dozvoliti da nas se razvlašćuje i branit ćemo interese Općine Vir.”

VIDEO – Načelnik Kristijan Kapović