Petak, 21 lipnja, 2024
35.3 C
Zadar
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Karamarko i dalje prima plaću od 23.370 kn bruto kao saborski zastupnik!

Donedavni predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko još uvijek nije pronašao novi posao već uživa u financijskim blagodatima koje su mu omogućile povlastice saborskog zastupnika, objavio je Tportal. Prema odgovoru koji smo dobili od Hrvatskog sabora, Karamarko prima zastupničku plaću od 23.370,34 kuna bruto, ali i zastupnički paušal od 1.500 kuna neto

Bivši prvi potpredsjednik Vlade Tihomira Oreškovića zbog kojega je ta vlada i pala, Tomislav Karamarko u posljednji tren ukrcao se u zastupnički vlak pa je, pred sam raspust 8. saziva Hrvatskog sabora, 25. lipnja ove godine aktivirao i parlamentarni mandat. Svi zastupnici 8. saziva do konstituiranja 9. saziva imaju pravo na punu plaću, a nakon toga aktivira se i posebna odredba koja im omogućuje da bezbrižno nezaposleni žive na teret poreznih obveznika još godinu dana, po sistemu šest plus šest.

Podsjetimo, ako po isteku mandata ne pronađu novo radno mjesto, saborski zastupnici imaju pravo na punu plaću prvih šest mjeseci, a narednih šest mjeseci ostvaruju pravo na pola plaće. Iznos te pola plaće viši je od prosječne mjesečne plaće isplaćene u Hrvatskoj.

Plaća Tomislava Karamarka iznosi 23.370, 34 kune bruto, a prima i tzv. zastupnički paušal od 1.500 kuna neto. Ako je Karamarko na sebe prijavio novorođenče i ne uzdržava druge osobe, onda njegova plaća okvirno iznosi neto 14,3 tisuće kuna, a ako dijete nije na sebe prijavio, plaća mu je 13,7 tisuća kuna.

Karamarkovi politički partneri iz MostaBože Petrova pokušali su u 8. sazivu ukinuti zastupničku povlasticu ‘6 + 6’, ali je to združenim snagama HDZ-a i SDP-a uspješno spriječeno.