KARAMARKO OČEKUJE DA SE KALMETA POVUČE Tko će ga zamijeniti?

Protekla dva dana nezaobilazna tema u političkim krugovima, ali i među građanima definitivno je izjava Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, da ukoliko dođe do podizanja optužnice protiv Božidara Kalmete – on mora odstupiti!

Iako se s podizanjem optužnice odugovlači, malo je vjerojatno da ona neće biti potvrđena.

Podsjetimo, Kalmeta je optužen da je sa svojim suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta.

Iako je u ranijem razdoblju Karamarko branio Kalmetu, retorika mu se nakon ovih izbora promijenila.

Očigledno nije zadovoljan izbornim rezultatima koje je Domoljubna koalicija ostvarila u IX. izbornoj jedinici, u kojoj se i sam kandidirao.

HDZ je s koalicijskim partnerima osvojio osam mandata, što je jednak uspjeh onome od prije četri godine, kada je HDZ bio na glasu kao kriminalna organizacija čiji bivši šef je uhićen, jednako kao i ministri, a SDP osvojio premoćno pobjedu.

Tada se, dakle, rezultat od osam mandata smatrao uspjehom,  međutim na izborima održanim prije dva tjedna, to je neuspjeh.

Tu je i općinski načelnik iz Primoštena, Stipe Petrina, koji je osvojio 15-ak tisuća preferencijalnih glasova, što je daleko više od Kalmetinih 11 tisuća.

S obzirom na sve to, Karamarku je Kalmeta sve manje bitan, te ga se spreman pomalo rješavati. Ako podignu protiv njega optužnicu, a najvjerojatnije hoće, morat će odstupiti sa stranačkih funkcija, a za godinu i po dana ističe mu i gradonačelnički mandat.

To bi mogao biti kraj bogate političke karijere Božidara Kalmete.

Već se u stranci naveliko razgovara se o tome tko će ga zamijeniti na mjestu predsjednika Županijskog odbora HDZ-a.

Postoji niz struja, a koja će prevladati, teško je reći. S jedne strane tu je župan Stipe Zrilić, koji ima podršku dosta članova Županijskog odbora, ali nije baš Karamarkov miljenik. Njemu bi draža rješenja bili Božidar Longin ili Ante Župan.

Spominje se i da bi Kalmetu mogli zamijeniti Zvonimir Vrančić ili Joso Nekić, njegovi bliski suradnici, no pitanje je imaju li oni takvih ambicija trenutno.

Stoga će biti zanimljivo pratiti što će se događati idućih mjeseci.