KARAMARKO PRERANO REZAO TORTU Šanse za sastavljanje Vlade su mu sve slabije

Tijekom posljednja dva dana nezaobilazna tema je tko će biti novi mandatar Vlade. Pregovori još nisu počeli, neprestano se nagađa o tome kome je tko skloniji, govori se i o mogućoj podijeli i raskolu unutar Mosta.

Za sastaviti Vladu potrebno je minimalno 76 zastupnika, a 67 mandata ima lijeva koalicija, okupljena oko SDP-a.

Njima se pridružilo 8 mandata nacionalnih manjina, te tri zastupnika IDS-PGS-a.

Nedostaje im 9 mandata.  HDZ ima 59, a nedostaje im 17.

Osim 19 zastupnika Mosta, neraspoređeno je još dva mandata HDSSB-a,  dva od Milana Bandića, te po jedan Živog zida i Reformista.

Živi zid se neće prikloniti nikome, a Čačić je skloniji Milanoviću, tako da HDZ u najboljem slučaju može dobiti još  4 mandata.

U tom slučaju omjer snaga bi bio 68-64, te bi SDP-u falilo 8 mandata, a HDZ-u 13.

Dakle, kada bi došlo do raskola u Mostu, Milanoviću bi bilo lakše okupiti potrebnu većinu i sastaviti vladu.

Napomenimo i to da je Stipe Petrina naglasio da ni u kojem slučaju ne dolazi u obzir koalicija s HDZ-om, te da bi u slučaju da do nje dođe istupio iz Mosta sa svojih 5 istomišljenika.

Kad se sve ovo uzme u obzir, jasno je da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prerano rezao slavljeničku tortu i nazdravljao šampanjcem.

SDP će sastavljati Vladu ako im se priklone zastupnici Mosta, ili barem pola njih, a HDZ je u puno težoj situaciji i ostaje im kao jedino rješenje dogovoriti se s Bandićeva,  HDSSB-om i većinom iz Mosta (izuzev Stipe Petrina i ekipe).