KARAMARKOV PROTUKANDIDAT JURJEVIĆ: Otac mi je ranjen u atentatu na Tuđmana u Benkovcu!

Ivica Jurjević objavio je kako će sudjelovati u utrci za mjesto predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. HDZ još nije odredio datum unutarstranačkih izbora, no Jurjević, koji tvrdi kako člansku iskaznicu HDZ-a ima najdulje u Hrvatskoj, odnosno 27 godina, kandidaturu je najavio na konferenciji za novinare u Zagreba, pozirajući s hrvatskim barjakom, piše Dnevnik.hr.

Njegov govor u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Rođen sam 5. lipnja 1958. na rijeci Zrmanji u mjestu Kruševo od katoličkih roditelja Marije i Šime Jurjević. Roditelji su imali nas šestero djece, svi smo odrastali u poniznosti i poštovanju prema drugom i drugačijem. Iako smo živjeli u podvelebitskom kraju, na škrtoj zemlji, nismo ničim oskudijevali. Velika borba mojih roditelja i skrb za nas djecu učinili su da smo i mi djeca sudjelovali u rastu obitelji, prinoseći boljitku svojim radom. Otac i majka su bili zadrti antikomunisti i protivnici Jugoslavije. Nama djeci u doba kad smo bili mali, to nije bilo shvatljivo: no kako smo sazrijevali u formirane osobe, to nam je životnim iskustvom postalo potpuno razumljivo i jasno. Bilo nam je začuđujuće kako su njih dvoje imali snage i vjere podizati nas i upućivati u život. To sam i ja kasnije shvaćao i divio se i majci i ocu. To može samo skladan brak.

Usađena ljubav prema Hrvatskoj

Moram priznati da su otac i majka imali malo imanje i uz skromnu socijalističku plaću, mogli su izlaziti na kraj. Još iz mladosti imali su usađenu ljubav prema Hrvatskoj, a posebice prema Svetoj Katoličkoj Crkvi i tu su ljubav prenijeli na svoju djecu. Nas obitelj nije kradomice krstila, kao neke današnje HDZ-ovce. To je bio najsvečaniji čin. Iako je bio socijalizam i vladavina Partije i Tita, moji su roditelji znali, da je to samo Prolaz, da Vječne vrijednosti ostaju za vijek. Moj otac i majka nisu prodali dušu đavlu: kako izjavljuje jedan tobože ugledni HDZ-ovac. U takvoj Vjeri i Nadi ja sam i moja obitelj dočekali pojavu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Moj otac je bio i ranjen kad je dr. Tuđman napadnut u gradu Benkovcu, u našem kraju. Ja sam odmah pristupio tom nacionalnom pokretu. Bio sam najmlađi, slušao sam starije i bio nacionalni Sluga.

Bio sam na različitim funkcijama u svojih dvadeset i sedam godina vjernosti HDZ-u. Mogu se pohvaliti da mi ni u jednom trenutku nije palo na um napustiti svoju stranku. A svi znamo što je sve prolazila i tko je sve bio na njenom čelu. Ja sam uvijek bio na neki način borac protiv lažnih autoriteta, kojih u HDZ- u ima i dan danas, i to ne zbog autoriteta, već iz razloga da se čuju i različita dobronamjerna mišljenja. Više sam puta za vrijeme bivšeg predsjednika i za vrijeme bivše predsjednice, kao i u najnovije vrijeme prosvjedovao, pisao o nelogičnostima unutar naše stranke, ali nikad nisam dobio nikakav odgovor. Svi ti Apeli bacani su u smeće.

Moj najradosniji dan je bio kad sam za blagdan sv. Petra i Pavla: blagdan najvećih kršćanskih apostola stupio u HDZ, 1989. godine, i danas sam najstariji HDZ-ovac, s 27. godina vjernosti. To sam i dan danas. Za predsjednika Kluba Utemeljitelja dr. Franjo Tuđman imao sam zavidan broj glasova, a borio sam se da HDZ-e postane prava demokršćanska stranka.

Radi u socijalnoj skrbi

Danas radim u socijalnoj skrbi, odnosno pomažem ljudima u potrebi. U braku sam sa suprugom Gordanom i imamo tri kćeri, kao tri Velebitske vile i to: Karlu, Koletu i Leticiju.

Imam se pravo pohvaliti kako sam bio prvi svjetovni teolog u socijalističkoj Jugoslaviji, a trebalo je u to doba za to mnogo hrabrosti.

Objavio sam osam knjiga, velikim dijelom domoljubne i duhovne poezije i putopisa po Hrvatskoj. Promicatelj sam Hrvatskog domobrana, organizacije stare 148. godina. Ponosim se što sam običan i častan član u svom temeljnom ogranku ”Antun Mihanović”.

Nikad ne napuštam viziju dr. Franje Tuđmana. Kad ovih dana gledam kome se sve HDZ klanja i pred kim kliče na gola koljena, mislim i čudim se što bi sve rekao naš pokojni utemeljitelj, koji se nije dao prodati ne samo domaćim muljatorima, već i onim svjetskim, i tu je bio nenadmašiv. Veliki sam štovatelj prijatelja dr. Franje Tuđmana blagopoojnog kardinala Franje Kuharića, koji je uz našeg predsjednika najzaslužniji za našu državu, naravno da našem dvojcu moramo pribrojiti velikog papu Ivana Pavla II.

Sve navedeno me tjera da uz pomoć brojnih običnih članova, ali tako milih duša u našoj stranci, budem kandidat za predsjednika. Svakom članu treba omogućiti glasovanje, a ukoliko nije platio članarinu, mora mu se omogućiti da istu podmiri npr. u roku od trideset dana. Ukoliko bi samo jednom članu bilo uskraćeno to sveto pravo, izbori bi bili ništavni, a na našu stranku bilo bi bačeno veliko blato. Bude li bilo kakvih nepravilnosti, žaliti ću se Središnjici europskih pučkih stranki.

Bit će prvi među jednakima

Obećavam da ću biti jedan od običnih članova, odnosno: prvi među jednakima. Program ću temeljiti na svojoj knjizi: MISLI ZNAMENITIH HRVATA. Iz te knjige koja obiluje svehrvatskim mislima dobre su za HDZ i za reforme koje su mojoj stranci potrebite.

Svoj gospodarski program temeljit ću na gospodarskoj školi Bavarske i Gornje Austrije, središta koja se uspješno odupiru krizi i nezaposlenošću.

Poticati ću razvoj znanja, upriličiti susrete svjetskih eksperata i europskih eksperata sa hrvatskim radnim grupama i na toj simbiozi graditi prosperitet. Kultura će biti bazirana na hrvatskom srednjovjekovlju, na hrvatskoj renesansi i suvremenim nacionalnim tokovima koji su u suglasju sa svjetskim trendovima. Hrvatska ima snažnu nacionalnu kulturu, a Zagreb mora postati Istočni Pariz.

Grad za to ima potencijale.

Posebno poštuje branitelje

Hrvatske branitelje posebno štujem i za njih se molim Bogu i Majci Božjoj, koju Hrvati zovu: Majka Božja Kraljica Hrvata. Posebno ću braniti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, a na poseban način Hrvate u Srbiji. Moji su politički uzori Franz Josef Srauss iz CSU-a, danas je to predsjednik gosp. Horst Seehofer, te gosp. Jaroslav Kazcynski iz Prava i Pravda i gospodin Victor Orban iz FIDES-a, Svi oni imaju većinu u parlamentu, i u čijim parlamentima gotovo da i nema komunista.

HDZ-može sam sastaviti Vladu, dr. Tuđman nikad nije imao desetke stranaka kao kišobran, on je sam izlazio van. Nama je koalicija potrebita, ali u znatno probranijem društvu, a ne tamo s nekim strankama i strančicama: da parafraziram dr. Franju Tuđmana.Ako pobijedim, a ne bude li u sljedećim izborima tako, ja bih podnio neopozivu ostavku. Vjerujem da će izbori biti demokratski. Također vjerujem da će mi biti omogućeno predstavljanje po svim županijskim organizacijama, kao i u dijaspori za koju sam i nešto dao, te da će moći odlučivati svaki član, i imati isto pravo. Ukoliko bi bilo tko od natjecatelja bio, pa makar i trunke, u povlaštenom položaju, bio bi to zločin za HDZ i za demokraciju, na koju se svi kunemo. Sva stranačka pomagala moraju biti jednako dostupna svakom natjecatelju.

Otvoren za izravno sučeljavanje

Također pozivam sve natjecatelje na izravno sučeljavanje gdje god to požele, uz stranačku infrastrukturu. Prikupljanje potpisa, registar i pravo sudjelovanja ima svaki član, koji je redovito ispunjavao stranačke dužnosti, ukoliko se uvidi da se gomilaju novopridošli članovi, energično ću to zaustaviti. To će se moći provjeriti sa danom upisa u stranku. Sve mora biti jasno i pošteno.

Ja sam otvoren i želim upravom licem u lice, dokazati da sam najbolji kandidat. Ako to ne bude po tim principima, ne izlazim na izbore, te povlačim svoju kandidaturu, i očekujem pravu utakmicu, u što skorije vrijeme. Kad ne bi bilo tako HDZ bi na sebe bacio ljagu, koja se ne bi mogla isprati. Do tada ostajem vjeran član svoje stranke, koji misli svojom glavom, koji se drži ideja dr. Franje Tuđmana i duhovnog obzorja koje isijava iz blagopokojnog kardinala Franje Kuharića.

VJERUJEM U PRAVE HDZ-ove ČLANOVE KOJI ŽIVE NA DEMOKRĆANSKIM NAČELIMA PRAVE VJERE I NEPOTKUPLJIVOSTI, KOJI ŽIVE PO SAVJESTI I ŽELE SVAKO DOBRO SVOJOJ STRANCI I SVOM HRVATSKOM NARODU!

OSNOVNI RAZLOZI ZA KANDIDATURU:

Pad popularnosti HDZ-a i njegova čelnika, osipanje članstva, neprepoznatljiva unutarnja i vanjska politika, slab utjecaj u velikim hrvatskim gradovima, osobito u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, zanemarenost demokršćanske ideje, popuštanje Mostu, nedostatna zaštita Hrvata u BiH, kao i Srbiji, zapuštenost rada u Saboru itd.

VJERUJEM U POBJEDU I U NOVI HDZ.

BOG VAS BLAGOSLOVIO I NEKA VAS SVE ČUVA MAJKA BOŽJA KRALJICA HRVATA!”.