Karlo Magaš (14) treba našu pomoć u borbi za život – izmučen je kemoterapijom

Puno puta životne prilike i događaji pokazuju nam kako je svaki dan dragocjen i kako trebamo cijeniti ono najbitnije – zdravlje. U to se uvjerila i Lusijana Magaš rođ. Maraš čiji 14 – godišnji sin Karlo boluje od osteosarkoma, tumora kostiju čije žarište se nalazi u kuku. Karlo je učenik sedmog razreda Osnovne škole Zadarski otoci, tinejdžer, pun mladenačke radosti i sreće. Njegov život se uvelike razlikuje od života njegovih vršnjaka. Dok se oni igraju, zaljubljuju, druže on većinu svojih dana provodi po bolnicama, a prijatelji su mu liječnici, medicinske sestre, igle i kemoterapije. Iako ga život ne mazi, on se predaje – pokazuje silovitu volju i želju da se „ubije“ taj zlobni tumor i da život jednostavno krene u drugom pravcu. Majka Lusijana kaže kako je borba skupa i dugotrajna, a samo novi lijek košta oko četrdeset tisuća kuna.
– Naša borba traje od studenog, 2019. godine kad smo otkrili tešku dijagnozu koja nas je sve potresla i šokirala. Danas je iza nas šesnaest ciklusa kemoterapija što je ostavilo traga na Karlu, dosta ga je iscrpilo i izmučilo. Nažalost, kemoterapije se nisu pokazale pretjerano učinkovite tako da smo pomoć primorani potražiti u jednom prirodnom lijeku, navodi Lusijana te objašnjava kako se prirodni lijek proizvodi od gljiva.
Osteosarkom je najčešći primarni maligni tumor kosti. Također je osmi najčešći oblik dječjeg raka, gdje čini 2.4% svih malignosti u pedijatrijskih pacijenata, i približno 20% svih primarnih tumora kosti. Lusijana dodatno ističe kako u Karlu pronalazi snagu i hrabrost za borbu koja je pred njima.
– Iako smo imali padova, uvijek se iznova podižemo i krećemo dalje puni vjere i pouzdanja u liječnike i lijek koji će uskoro primiti. Velika potpora su mi svi ljudi koji pomažu i vjerujem da ćemo uskoro biti kući na okupu bez ikakve dijagnoze, hrabro zaključuje Lusijana.
Otvoren je i poseban žiro račun za Karlovu lavovsku borbu protiv teške bolesti, a na nama je da pomognemo prema svojim mogućnostima. Zapamtite – jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti na ovoj zemlji je dati ljudima do znanja da nisu sami.
Toni Perinić / Vrški glasnik
FB_IMG_1610284610657_copy_600x800