KAZNENE PRIJAVE Bludne radnje, Iznuda, teško ozljeđivanje, droga…

 PU zadarska

Danas je, u prostorijama Policijske uprave ličko-senjske u Gospiću, održana konferencija za novinare u kojoj se predstavljeni rezultati operativne akcije insula koju su u suradnji s Ravnateljstvom policije, Carinom, inspekcijskim službama i komunalnim redarstvom Grada Novalje te nadležnim Državnim odvjetništvima proveli policijski službenici Policijske uprave zadarske i ličko-senjske.

Rezultate su novinarima predstavili domaćin načelnik Policijske uprave ličko-senjske Ante Podnar, načelnik Policijske uprave zadarske Neven Paškalin, voditelj Službe kriminalističke policije Tomislav Kristić, voditelj Odjela mobilne jedinice Carine Zadar Zvonimir Zubčić i voditelj komunalnih redara Grada Novalje Miroslav Kolobarić.

U uvodu je načelnik Podnar novinare upoznao s razlozima provođenja operativne akcije Insula koja je nastavak prošlogodišnje akcije Polifem. Naglasio je kako je otok Pag a posebno područje grada Novalje i plaža Zrće i Katarelac, svjetski poznata turistička destinacija koju tijekom sezone posjećuju brojni turisti. Kako bi se stanje sigurnosti održalo povoljno, na inicijativu Ravnateljstva policije, policijski službenici u suradnji s drugim državnim tijelima pojačano su angažirani s ciljem suzbijanja svih vrsta kriminaliteta, prekršaja, ali i svih drugih oblika protupravnog ponašanja. Ocjenivši provedenu akciju izuzetno uspješnom Podnar se zahvalio ponajprije policijskim službenicima koji su je proveli, a potom i svim drugim tijelima koja su sudjelovala te na kraju i predstavnicima medija na profesionalnom praćenju rezultata akcije tijekom ljeta.

Tomislav Kristić je novinarima prezentirao ukupne rezultate provedene akcije koju je ocijenio iznimno uspješnom. Nakon Kristića novinarima su se obratili Zvonimir Zubčić i Miroslav Kolobarić koji su ih upoznali s postupanjima i rezultatima iz njihovih domena.

Operativna akcija kodnog naziva ¨INSULA¨ provedena jeod 24.6.-28.8.2015. godine.

Tijekom akcije policijski su službenici podnijeli ukupno 46 kaznenih prijava za ukupno počinjena 73 kaznena djela protiv 49 osumnjičenih osoba, i to :

–          30 kaznenih djela  ¨Neovlaštene proizvodnje i prometadrogama¨ i  ¨Omogućavanje trošenja droga¨

–          6 kaznenih djela ¨Iznude¨

–          4 kaznena djela ¨Prisila prema službenoj osobi¨

–          1 kazneno djelo ¨lihvarski ugovor¨

–          1 kazneno djelo ¨krivotvorenje isprave¨

–          2 kaznena djela ¨teška tjelesna ozljeda¨

–          2 kaznena djela ¨bludne radnje˝

–          3 kaznena djela ¨prijetnje¨

–          2 kaznena djela ¨protupravna naplata¨

–          1 kazneno djelo ¨nedozvoljene igre na sreću¨

–          1 kazneno djelo ¨razbojnička krađa¨

–          20 kaznenih djela ¨krivotvorenje novca¨

Policijski su službenici na području otoka Paga, u 1045 zapljena različitih vrsta droge pronašli i oduzeli ukupno:

–          marihuana               816,9 grama

–          hašiš                         307,5 grama

–          MDMA (ectasy)        330,62 grama  (cca 100 komada tableta)

         1909 komada tableta

–          kokain                                   251,1 gram

–          heroin                                   22,5 grama

–          ketamin                     69,6 grama

–          suboxon                   0,4 grama

–          efedrin                      6 grama

–          lsd                              10 komada ¨listića¨

–          normabel                  7 komada tableta

Procijenjena ukupna ¨ulična¨ prodajna vrijednost zaplijenjene droge iznosi najmanje 550.000,00 kuna, sa napomenom da je u obzir uzeta ¨uobičajena¨ prodajna cijena na narko-tržištu u RH, dok je na području Zrća prodajna vrijednost droge bila višestruko veća od uobičajene.

U vezi sa navedenim pronalascima i zapljenama droga, policijski službenici su podnijeli ukupno 682 obvezna prekršajna naloga,za što je naplaćen iznos od 2.341.531,06 kuna dok su nadležnom Prekršajnom sudu u Pagu, podnijeli ukupno 172 optužna prijedloga za što će u prekršajnim postupcima biti izrečene  odgovarajuće novčane kazne koje se procjenjuju na iznos od najmanje 860.000,00 kuna.

Tijekom kontrole prometa kontrolirano je ukupno 468 vozila u kojima se nalazilo 694 osoba, a utvrđen je 321 prekršaja po Zakonu o sigurnosti prometa na cesti, Zakonu o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o suzbijanju zlouporaba droga, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o zabrani obavljanja neregistrirane djelatnosti i Zakona o trgovini te Zakona o zaštiti prirode. Također je utvrđeno i 6 kaznenih djela, i to 3 kaznena djela iz čl278. KZ RH – Krivotvorenje isprave te 3 kaznena djela iz čl.190.KZ RH – Neovlaštena proizvodnja i promet drogama

Za navedene prometne prekršaje policijski službenici su podnijeli ukupno 318 izvješća o počinjenim prekršajima za koje je Zakonom propisana najmanja novčana kazna u iznosu od 657.600,00 kuna te su na mjestu utvrđenih prekršaja naplatili 74 novčanih kazni u iznosu od 36.900,00 kn dok je iz prometa isključeno 100 vozača i 40 vozila te je ukupno 59 osoba privedeno, odnosno predano na daljnje postupanje u mjesno nadležne PP.

Carinske uprave u središnjici kao i sa djelatnicima koji su postupali sukladno članku 4. Zakona o carinskoj službi (NN 68,13, 30/14).

Tijekom akcije Insula, u suradnji sa Carinskom upravom u središnjici kao i Službom za mobilne jedinice, Odjel za mobilne jedinice Zadar poduzeto je:

6 prekršaja po Zakonu o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti te je privremeno oduzeto 6 vozila  i podnijeto isto toliko optužnih prijedloga nadležnom Prekršajnom sudu

25 prekršaja po Zakonu o trgovini zbog kojih su podnijeti optužni prijedlozi protiv 20 osoba  od kojih je za dvojicu stranih državljana izdan obvezni prekršajni nalog i na licu mjesta naplaćene novčane kazne u iznosu od 30 000,00 kuna odnosno 10 100,00 kuna;

6 prekršaja po Zakonu o žigu zbog kojih su protiv šest hrvatskih državljana podneseni optužni prijedlozi Prekršajnom sudu u Zadru