KK ZADAR tužit će Hrvatski košarkaški savez jer odbija registrirati dvojicu igrača

Košarkaški klub Zadar podnijet će sudsku tužbu protiv Hrvatskog košarkaškog saveza koji uporno odbija registrirati dvojicu igrača Zadra, Igora Marića i Maja Kovačevića. Najavio je to direktor kluba, Boris Skroče na konferenciji za medije kojoj su, uz njega, nazočili i sportski direktor Branko Skroče te odvjetnik kluba, Rikardo Perković.
Mi smo u ured HKS-a dostavili sve potrebne dokumente i dobili negativan odgovor. Točnije, nismo dobili nikakav odgovor nego nam jednostavno nisu registrirali igrače. Moram otvoreno reći da ćemo prema HKS-u krenuti tužbom i pravno se zaštititi. Uporište za naš stav imamo u mišljenju Ministarstva pravosuđa od 2. kolovoza 2015. i odnosi se na predstečajnu nagodbu koju ni HKS ni FIBA, koja nas je blokirala, još uvijek ne priznaju. Znam da je turbulentno vrijeme u HKS-u i da mnogi čuvaju svoje fotelje zatvarajući nam vrata. Čak je i Hrvatski olimpijski odbor tražio od HKS-a da preispita tu odluku. Sada je pitanje je li hrvatsko prvenstvo uopće regularno. Mi nikad nismo rekli da nećemo igrati u PH, jer smo hrvatski klub koji nije prekršio ništa, međutim treba naglasiti da se držimo hrvatskih zakona i za spomenute igrače imamo valjanu dokumentaciju. Pravila predstečajne nagodbe su jasna i ne možemo dva puta plaćati iste igrače. To bi bilo kazneno djelo, a ja za takvo nešto neću odgovarati – tvrdi Skroće.
Osim s HKS-om, KK Zadar namjerava krenuti u pravnu borbu i s FIBA-om, najavio je klupski odvjetnik Rikardo Perković.

Sukladno sukobu nadležnosti, koji inicira FIBA, pokrenut će se i sudski postupak na međunarodnom sudu u Münchenu. To je također procedura koja traje i ne bi htio da se dogodi ona „operacija je uspjela, a pacijent nije preživio“. Siguran sam da imamo jako dobre argumente, ali treba vidjeti može li se ova situacija riješiti, ako već ne definitivno, onda barem privremeno, dok se sudski postupci ne privedu kraju – dodao  je Perković.

Svoje viđenje aktualne situacije dao je i sportski direktor kluba Branko Skroče, naglasivši da od HKS-a, između ostalog, traže i poštivanje kluba kao institucije.

Početkom mjeseca lipnja smo održali sastanak s predsjednikom saveza Ivanom Šukerom, koji nam je obećao pomoći. Međutim, od toga je prošlo gotovo pola godine i ništa se nije promijenilo, prepušteni smo sami sebi. Mi ovo možemo riješiti samo zakonskim putem. Znaju se pravila predstečajne nagodbe, a mi nemamo ‘crnih fondova’ da preko nekih kanala platimo tim igračima. Mi poštujemo hrvatske zakone i nadajmo se da će to početi poštivati i gospoda u HKS-u.