Petak, 14 lipnja, 2024
18.3 C
Zadar
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Kneževu palaču obišlo 10.000 osoba, blagoslovio je i mons. Puljić

Gradonačelnik Kalmeta ovom je prigodom istaknuo da je u destet dana od otvaranja kroz Kneževu palaču prošlo i posjetilo ju oko deset tisuća ljudi, a sva događanja bila su iznimno posjećena i tražilo se mjesto više.

– Sve to govori što Zadranima i našim gostima znači jedno ovakvo mjesto gdje se priređuju kulturni sadržaji, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta čestitajući ravnateljicama Peroš i Bušić što su vratile ljude u ovaj prostor budući da prostor bez ljudi ne bi značio ništa.

Nadbiskup Puljić ustvrdio je da dolazak predsjednika Vlade RH s ministrima na prošlotjedno otvorenje pokazuje značaj ovog kulturnog događaja, obnove i otvorenja Kneževe palače.

– Spomenici svih vrsta i stilova prate povijest jednoga naroda i njegova mjesta. Oni su trajan i živi govor koji budi zahvalnost i strahopoštovanje jer stvaratelji tih umjetničkih djela, premda su već davno prešli prag nade i preselili se u prostor nebeske liturgije, i danas su među nama. Oni komuniciraju s nama preko djela ruku svojih. Crkva je stoljećima surađivala s umjetnicima i poticala ih neka stvaraju i uljepšavaju sjaj božje prirode na čemu smo im trajno zahvani. Ovaj obred blagoslova obnovljenih prostora koji su u Domovinskom ratu stradali, kao i umjetnička djela koja smo naslijedili, izraz je naše zahvalnosti prema svima koji su ta djela stvorili i nama darovali, te onima kojima je povjerena dužnost čuvati našu kulturnu baštinu koja je bogata i raznolika te ju približiti suvremenom čovjeku na razumljiv i moderan način, kazao je nadbiskup Puljić.

Blagoslov Knezeve (6)_crop_800x450