Književnica Marijana Dokoza predstavila svoje romane u Münchenu

U Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu, u petak, 8. ožujka, održana je književna večer s književnicom i novinarkom Marijanom Dokoza.

Književnu večer organizirali su udruga Hrvatska kuća iz Münchena i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Münchenu.

Generalni konzul, Vladimir Duvnjak, pozdravio je sve nazočne te izrazio veliko zadovoljstvo da se i Hrvatima u Münchenu predstave djela uspješne hrvatske književnice koja djeluje u Njemačkoj.

Program je vodila predsjednica udruge „Hrvatske kuća München“, dr. Neda Caktaš koja je predstavila autoricu i njezin opus.

Marijana Dokoza rođena je 1978. godine u Galovcu pokraj Zadra. Uspješna je hrvatska književnica i novinarka koja je pisala za Zadarski list, Narodni list, Zadarski regional, Sport info, Viki, Arenu i Gloriju, a danas radi kao novinarka Večernjeg lista i glavna urednica hrvatsko-njemačkog mjesečnika Fenix Magazin, živi i djeluje u Mainzu. Autorica je tri knjige poezije („Sjene prošlosti“, „Dvorac tajni“, „Prijestupnici“) i pet romana na hrvatskom jeziku („Izgubljeni u ljudskim mislima“, „Naranyin plač“, „Grijesi“, „Tragovi“ i „Njegova žena“), te jednog romana na njemačkom jeziku („Die Stimme“). „Naranyin plač“ i „Grijesi“ u vrlo su kratkom roku dosegli status bestselera u Hrvatskoj, a roman „Grijesi“ je u godini izlaska nominiran za hrvatsku književnu nagradu „Kiklop“. Roman “Njegova žena” je preveden na engleski jezik i nedavno uvršten među knjige British Library, odnosno British National Library of the United Kingdom, koja je jedna od najvećih knjižnica na svijetu.

Poezija joj je objavljivana na raznim književnim portalima, a kao zadarska književnica uvrštena je i u Zbornik suvremene hrvatske književnosti u Zadru.

Marijana Dokoza dobitnica je nagrade „Utjecajne hrvatske žene“ koju dodjeljuje Mreža hrvatskih žena sa sjedištem u Torontu. Godine 2016. uvrštena je među 25 najuspješnijih žena migrantskog podrijetla s prebivalištem u Mainzu. Piše i uglazbljene pjesme na hrvatskom i engleskom jeziku.

Iz bogatog stvaralačkog opusa književnice Marijane Dokoza, odabrana su dva djela: roman „Njegova žena“ i zbirka poezije „Prijestupnici“.

„Njegova žena“ je istinita ispovijest zlostavljane žene koja priča o životu s nasilnim suprugom, koji ju je psihički i fizički zlostavljao, a potom i granicama do kojih će doći kad dozna kako su dvojica muškaraca, od kojih je jedan njezin suprug, silovali tada 13-godišnju djevojčicu u ratu. Roman “Njegova žena” preveden je i na engleski jezik. Književni kritičari su istaknuli kako je autorica iznimno dobro analizirala sve likove.

-Teško je bilo slušati sve ono što mi je ispričala „njegova žena“, ali najteže je bilo sve to utkati u roman, svaki ga dan pisati, jer dok sam pisala roman, intenzivnije sam proživljavala sve to o čemu mi je govorila. Kao da sam postajala svjesnija strahota koje je proživjela ta žena, a prije nje ta mlada žrtva, rekla je Marijana Dokoza.

Autorica je u Münchenu predstavila i zbirku “Prijestupnici” koju je napisala s pjesnikom J.H.Macadom. Zbirka je postavljena kao ljubavni pjev zaljubljenih, čija ljubav je vječna ali zapriječena i zapravo neostvariva. Uvjerljivost je postignuta činjenicom kako se radi o dva autora. Osvrt na ovu zbirku pjesama napisali su popularni hrvatski pjevači Željko Bebek, Peter Grašo i Đani Stipaničev.

Tekstove su, prema odabiru same autorice čitali članovi hrvatske udruge Matica hrvatska e.V. München, Marko Jukić, predsjednik, Cornelia Vlahović i Martina Erdec, inače članovi glumačkog ansambla udruge, „Maska“.

Publika je bila duboko dirnuta i s autoricom se razvila zanimljiva i dinamična diskusija o temi iz romana „Njegova žena“.

Na kraju programa, generalni konzul Vladimir Duvnjak uručio je „Večernjakovu domovnicu“ Ljubinku Šipuri, hrvatskom glazbeniku, dobitniku ove prestižne nagrade za 2021. godinu. 

Generalni konzul Vladimir Duvnjak na kraju je svim prisutnim gošćama čestitao Međunarodni dan žena i podijelio ruže.

Fenix-magazin/SČ/Marija Lovrić Holenda