KOLOVOZ U PREKU Predstave, izložbe, koncerti, turniri…

Tijekom kolovoza u Preku su se odvijale brojne zanimljive manifestacije, a do kraja mjeseca uslijedit će ih još nekoliko.

Tako je 14. kolovoza rezerviran za Priješkulegricu, sportsko-zabavnu manifestaciju u sklopu koje će se održati turnir u boćanju, vaterpolo utakmica i večernji koncert Jole.
Od 9. do 22. kolovoza u POU Dom na žalu bit će postavljena izložba Bogdana i KonstatinaMogilevskija u sklopu koje će se održati radionica izrade ikona, a 23. kolovoza izložba polaznika ljetnog tečaja osnova fotografije Senka Sorića.

U subotu 22. kolovoza, u sklopu manifestacije Otočna besida, u Jardinu, izvest će se reprizno predstava „Žrvanj života“ koju redateljski potpisuje dramska umjetnica Milena Dundov.

U njoj sudjeluju članice Udruge žena Luzor, KUD Preko, pjevački zbor Crkve sv. Cecilije i djeca, te glumci amateri iz Preka.
Robert Košta je scenograf, a Ivo Nižić oblikovat će svjetlo.
– „Žrvanj života“ priča je koja će nas vratiti u prošlost Preka, iskrice i sjećanja iz života koje su marljivo, prema molbi nadbiskupa Marijana Oblaka, skupljale Jelica Peranić i Verica Gregov. Tekst je star više od 50 godina, a u njemu sjećanja na život najstarijih Prečana iznose tadašnji 80-godišnjaci. Dakle, riječ je o crticama iz života o kojima ni današnji najstariji stanovnici Preka ne znaju baš puno. Bit će prikazane preške nošnje, vjenčanje, izvest će se Preško kolo… Riječju, bit će to priča u slikama, svojevrsni dokument prošlosti Preka. Izvest ćemo ga na Školjiću koji je u kulturnom, društvenom i vjerskom smislu srce Preka, najavljuje gospođa Dundov, koja uz režiju, potpisuje i dramatizaciju teksta.