Konačno kreće projekt izmještanja pruge koja dijeli Bibinje i uzima živote

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković posjetio je Sukošan gdje je obišao projekt uređenja dijela obalnog pojasa luke Sukošan, sufinanciran sredstvima Ministarstva, a potom je u Bibinjama obišao projekt sanacije pomorskog dobra Šulterova vala/Obala Alfreda Lisice koji za cilj ima unaprjeđenje lokalne infrastrukture, povećanje sigurnosti plovidbe i kretanja ljudi te primjereniju valorizaciju prirodnih resursa uz stvaranje konkurentnije turističke ponude.

Nakon obilaska lučkih projekata, potpredsjednik Vlade i ministar Butković u prostorijama Općine Bibinje sudjelovao je na sastanku vezanom za izgradnju željezničke zaobilaznice naselja Bibinje, projekta koji za cilj ima osigurati funkcionalnu sposobnost odvijanja željezničkog putničkog i teretnog prometa prugom M606 Knin – Zadar te nastavno na željezničku prugu M604 Oštarije – Knin – Split, kao i omogućiti brzu i kvalitetnu poveznicu grada Zadra s pomorskom lukom Gaženica i Zračnom lukom Zadar.Butković je pojasnio kako inicijativa za promjenu te postojeće trase postoji već duže vremena pa je HŽ Infrastrukturi dan nalog da ugovori svu potrebnu dokumentaciju, a što je i učinjeno u svibnju ove godine pa HŽ Infrastruktura radi na potrebnoj studijskoj i projektnoj dokumentaciji. Istaknuo je kako se radi o složenom zahvatu financijski teškom oko 75 milijuna eura, a predstavlja jednu od faza cijele obnove pruge Knin – Zadar.

Potpredsjednik  Vlade i ministar Butković rekao je kako je u ovom trenutku poznato da ćemo u sljedećoj godini dana imati lokacijsku dozvolu te će se odmah raspisati natječaj za design & built, što znači da će se odmah raspisati natječaj za izvođenje radova, a izvođač će morati napraviti glavni projekt i doći do građevne dozvole. Vezano za financijska sredstva za realizaciju projekta izmještanja pruge, potpredsjednik Vlade i ministar Butković rekao je kako sredstava ima u europskim fondovima u novoj perspektivi te da su za ovaj projekt zainteresirane i međunarodne kreditne institucije.

“To je mogu reći povijesni projekt za općinu. Rok za dobivanje građevinske dozvole i izradu projektne dokumentacije je dvije godine. HŽ infrastruktura je provela natječaj i izabrala izvođača koji će odraditi taj posao za njih. Ja mogu reći da sam optimist ovaj put, kazao je Šime Sekula, načelnik općine Bibinje. 

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića te župana Zadarske županije Longina, na potpisivanju ugovora u zadarskoj zračnoj luci te u obilasku lučkih projekata sudjelovali su i državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, ravnatelj Uprave za EU fondove i strateško planiranje Damir Šoštarić, predstavnici regionalne i lokalne samouprave i dr.