Koncert glazbene dive Radojke Šverko večeras na Forumu Koncert glazbene dive Radojke Šverko večeras na Forumu
Glazbena diva Radojka Šverko vjerojatno je najraskošniji i najupečatljiviji glas na domaćoj estradi koji je nagradama optočen i opjevan na domaćim i inozemnim festivalima... Koncert glazbene dive Radojke Šverko večeras na Forumu

Glazbena diva Radojka Šverko vjerojatno je najraskošniji i najupečatljiviji glas na domaćoj estradi koji je nagradama optočen i opjevan na domaćim i inozemnim festivalima na kojima je, među ostalima, pobjeđivala tada mlađahnog rock velikana Davida Bowieja ili deveterostruku dobitnicu Grammy Awards Natalie Cole. Od Rio de Janeira, Los Angelesa i Seoula, do Madrida, Atene, Firenze, Splita i Zagreba, kao pjevačica, kazališna i filmska glumica, ili pjevačica i glumica u rock operama, Šverko je svugdje ostavila dubok trag. Najljepša priča možda je ipak bila njezina karijera na domaćoj estradi, iako, kaže nam gospođa Šverko, pažnje je vrijedna i karijera koju je ostvarila u inozemstvu. U Zadar se nakon dužeg vremena vraća u ponedjeljak, 30. kolovoza u sklopu svoje ljetne turneje naslova Na moru ljubavi, naravno prema stihu iz bezvremenog 51-godišnjeg klasika Kud plovi ovaj brod, i to na Open Air koncertu na Forumu (21 sat) u ambijentu dostojnom boginja.
– Ne sjećam se točno kada sam bila posljednji put u Zadru, ali pamtim svaki detalj s koncerta koji sam imala posljednji put u Zadru na Trgu svete Stošije – kaže hrvatska glazbena diva. Upravo smo sa Zadrom počeli razgovor.

Imate li neke posebno lijepe uspomene kada je u pitanju Zadar?  
– Inače me veseli svaki nastup, ali kada dođem u neki grad za koji sam emotivno vezana, onda su to zaista lijepe prilike. U slučaju Zadra priča je specifična, jer je iz Zadra bio moj dugogodišnji prijatelj Pino Dujela. Dugo godina živio je i radio u Rimu, a onda se pod stare dane preselio u Zadar. Moj nastup na tom trgu slušao je s prozora, s obzirom da je bio zdravstveno hendikepiran. Zbog svega toga emocije su mi bile još snažnije. Naravno, za Zadar sam vezana i preko drugih mojih prijatelja te kroz suradnju s Turističkom zajednicom koja je prepoznala, usudila bih se reći, neke moje kvalitete i aspiracije.
Kakav nas repertoar očekuje u ponedjeljak?
– Ovaj će nastup biti okrunjen s još jednim lijepim iskustvom, a riječ je o mom bendu i pratećim vokalima, koji sami po sebi diktiraju repertoar koji ću izvoditi. Vjerujem kako ću za života u Zadar doći sa simfonijskim orkestrom ili filharmonijom i odraditi nešto što je primjerenom takvom sastavu glazbenika. Na ovom koncertu naglasak će biti na domaćem repertoaru, ali će biti i nešto stranih pjesama koje sam snimila za inozemne diskografske kuće. 
Nastup u ponedjeljak bit će također u posebnom ambijentu. Pretpostavljam kako još niste pjevali na Forumu?
– Moram priznati kako sam priželjkivala nastup na Forumu s obzirom na činjenicu da sam pratila sadržaj koji se tamo događa. Zadar ima prekrasnih pozicija na kojima se kroz glazbu i ambijent može ostvariti jedan jako lijepi ugođaj. Zavidim svima koji žive u tako lijepom gradu, jer ta činjenica mora ljude izgraditi na poseban način. 
Kako ste proveli proteklih godinu i pol?
– Imala sam čak šest koncerata. To je veliki uspjeh, jer je bilo puno mojih kolega koji uopće nisu radili i zarađivali. No mi smo narod s puno empatije. Nije bilo onih koji su završili na cesti. Institucije su pomagale kao što uvijek pomažu, a pronalazili su se i načini kako pridonijeti da ljudi ipak ne zapadnu u još veće tegobe. To se prije svega odnosi na umjetnike koji su bili limitirani s tisuću i jednim razlogom da ne nastupaju, pogotovo s obzirom na pandemiju i sporost rasta procijepljenosti. To ne razumijem. Ja sam jedva čekala da mi se omogući dobivanje cjepiva. Nakon dvije doze, spremna sam za treću i koliko god doza bude trebalo. 
Poznato je kako ste na pjevačkim natjecanjima pobjeđivali slavne pjevače poput Bowieja ili Natalie Cole. Sjećate li se tih događaja?
– Itekako se sjećam. No nisu to bila samo ta dva etablirana pjevačka imena, bilo je puno svjetski poznatih pjevača poput ikone talijanske kancone Ive Zanicchi. Ona se zatekla u Rio de Janeiru 1970. kada sam tamo bila proglašena najboljim interpretom, odnosno najboljim pjevačem na festivalu od četrdeset i nešto zemalja. Međutim nikad mi takve stvari nisu poticale maštu da bih se uobrazila ili uzdigla nos do nebesa. Jednostavno sam imala sreću i privilegiju biti na svim tim svjetskim festivalima. 
Niste nikad poželjeli živjeti negdje u inozemstvu i graditi isključivo svjetsku karijeru?
– Uvijek sam i jedino željela živjeti u Hrvatskoj, jer sam Hrvatica i katolkinja. Pored toga sam još tada bila majka i supruga, tako da mi je izbor bio prirodan i logičan. Znate, da sam mogla prigristi u sebi činjenicu da zaradu i novce stavim u prvi plan, a da pritom zanemarim domoljublje i sve drugo što sam spomenula, onda sam mogla zarađivati velike novce i biti tužna u nekoj vili u Hollywoodu. Možda bih se tada bila odala i opijatima da izdržim tempo kojega u tim okolnostima nameću menadžeri i producenti. 
Tijekom pedesetogodišnje karijere snimili ste samo devet albuma. Što je razlog?
– U meni se tijekom vremena razvio nekakav otpor prema snimanju i izdavanju CD-a, pogotovo u današnje vrijeme. S obzirom na razvoj tehnike i tehnološke mogućnosti danas uistinu svatko može imati CD i doći na nekakvu ljestvicu popularnosti. Ja sam u prvi plan stavila nastupe uživo. Bez lažne skromnosti, mogu kazati kako bih mogla imati pet koncerata s potpuno različitim glazbenim sadržajima, i to sve bez podsjetnika. Možda bi me jedino noge zaboljele (smijeh).

Besplatan koncert u ponedjeljak, 30. kolovoza na zadarskom Forumu počinje u 21 sat, a ulaz je otvoren od 20:30 sati.  Koncert će se održati sukladno propisanim mjerama bez obveze predočenja EU COVID digitalne potvrde. Na koncertu su predviđena isključivo sjedeća mjesta uz obvezu pridržavanja mjera propisanih posebnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i nadležnih stožera.