Konferencija o održivoj akvakulturi okupila stručnjake iz Hrvatske i Norveške

Hrvatskoj“, poručio je Longin i podsjetio da je Zadarska županija ostvarila niz uspješnih projekata u ribarstvu preko europskih fondova, od kojih su najpoznatije izgradnje ribarskih luka u Kalima i Gaženici te postavljanje umjetnog ribljeg grebena kraj otočića Ošljaka i opremanje zadarske ribarnice kroz projekt Adri.SmArtFish.

„Uz sve navedeno, osigurali smo i sredstva za Centar za školjkarstvo čijom će se izgradnjom osigurati kvalitetna podrška i za uzgoj školjaka na području Podvelebitskog kanala. Jasno koliko je pitanje održivosti ribarstva i akvakulture značajno za razvoj Zadarske županije. More je naš najvrjedniji prirodni resurs, kako za proizvodnju hrane tako i za turizam, zato kontinuirano radimo na održavanju ravnoteže između razvoja gospodarskih aktivnosti i očuvanja mora. Zadarska županija kroz niz aktivnosti posebnu pozornost posvećuje zaštiti mora i morskog okoliša, a to planiramo nastaviti i u budućnosti“, najavio je župan.

Dvije specifične teme konferencije bile su ‘Gospodarenje ribljim nusproizvodom’ te ‘Inovativna i nova dimenzija akvakulture’, a o tome su raspravljali stručnjaci iz gospodarskih subjekata te sveučilišni profesori.