KREĆE LOV NA NEPOSLUŠNE GRAĐANE Kazne za nenošenje maske do 10.000 kn!

Mnogi naši građani nisu ozbiljno doživjeli odredbu prema kojoj se maske moraju obavezno nositi u trgovinama i trgovačkim centrima, a ima i onih kojima je zbog vrućine maska neudobna, pa je izbjegavaju. Osim toga, zbunjeni su, jer ne tako davno slušali smo epidemiologe i stručnjake kako govore da maska apsolutno ne štiti od koronavirusa, a sada pak tvrde drugačije.

Pojedinci su tako danas ostali neugodno iznanađeni kada su im u zadarskim centrima pristupili pristupile službene osobe iz policije i Postrojbe civilne zaštite zbog nenošenja maski.

Mate Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra, kazao je u razgovoru za Kalelarga info kako ni njemu nije drago zbog nove odredbe, ali da se ona mora provoditi.

“Građani se polako, ali teško privikavaju na ovu novu ne preporuku nego obvezu. Postrojba civilne zaštite, kao i inspektorat prate i reguliraju i ove nove mjere. Građani Zadra su jako disciplinirani i trude se, a naša obveza je prema njima biti edukativan i u slučaju propusta upozoriti ih. Kazna je zadnja solucija, za koju ja osobno nisam. Djelatnice u dućanima, pekarama, gdje nema klima uređaja, u teškoj su situaciji i nije im lako nositi maske tijekom cijelog radnog vremena. I meni osobno teško je privikniti se na masku.” – kazao je Lukić, te dodao:

“Oni koji kažu da ih se ne može kazniti – varaju se, jer po zakonu o sustavu civilne zaštite, odbijanje naloga pripadnika se može kazniti od tisuću do deset tisuća kuna. Granice su otvorene, bili smo svjesni rizika, Covid 19 je među nama i mi to jako dobro znamo. Ne može se kriviti ni noćni klub, ni pir a, ni pojedinac, jer ovo je rizik koji smo prihvatili svi skupa. U svakom slučaju bolje je od lockdowna. Maske od nekad nebitne stvari u našem životu danas postaju naša svakodnevnica.” – kazao je Lukić i dodao:
“Mi i dalje ostajemo tu da služimo i štitimo naše sugrađane, da im omogućimo da mogu odradit nešto turističke sezone i mi smo od prvog dana tu za njih da im olakšamo. I mi provodimo zakonske odredbe, nitko nas ne pita što o njima mislimo, pa stoga apeliramo na građane da budu odgovorni, a ne inatljivi.” – poručio je Lukić.

IMG-20200402-WA0011-01

Mate Lukić: Ni meni nije drago što moramo nositi maske, ali zakonske odredbe se moraju poštivati. Molim građane za razumijevanje, a ne inatljivost