KRITIKE SABORSKIH ZASTUPNICA SDP-A: Vlast štedi na siromašnima i socijalno ugroženima!

Saborske zastupnice SDP-a, Ingrid Antičević Marinović i Sabina Glasovac održale su konferenciju za medije na temu prijedloga državnog proračuna za 2016. godinu s prijedlogom projekcija za 2017. i 2018. godinu.

Sabina Glasovac je naglasila kako se Sveučilištu u Zadru nedopustivo i bez ikakvog obrazloženja oduzima 40 milijuna kuna u odnosu na plan 2015. godine.

“Ako usporedimo pojedinačne stavke vidimo da su ukupna sredstva za redovnu djelatnost rezana na čak 70 posto. Najgore je u materijalnim sredstvima koja su im smanjena za 60 posto. Ono što je sigurno je to da je zadarsko sveučilište od svih u Hrvatskoj najgore prošlo u proračunu, tražit ćemo odgovor zašto je to učinjeno i tome se suprotstaviti” – kazala je Glasovac.

Njena kolegica Ingrid Antičević Marinović smatra kako ovaj proračun niti je razvojni, niti je socijalni, a niti reformski.

“Ministarstvu branitelja smanjen je proračun za 56 milijuna kuna, Ministarstvu poljoprivrede za 248 milijuna kuna, međutim, Vlada jer unatoč tome sebi uspjela povećati proračun za 20 milijuna kuna. Ono što nas je ostavilo osupnutima je to što se Ministarstvu socijale smanjuje proračun za čak 224 milijuna kuna. Dakle, jedina novost ovog proračuna su smanjenje i uštede na socijalno najugroženijima. I što je posebno zabrinjavajuće, smanjuju se sredstva za mjere aktivnog zapošljavanja mladih.” – zaključila je Antičević Marinović.

Foto: HRT RADIO ZADAR