KRITIKE SDP-A: HDZ nudi na listi tri Sanaderova ministra, troje Ćaćine dice!

Na konferenciji za medije održanoj danas predstavljeni su SDP-ovi kandidati za Sabor u IX. izbornoj jedinici.

To su Sabina Glasovac, Ingrid Antičević Marinović, Duško Vidov  i Renata Sabljar Dračevac.

Istaknuto je kako je lista za IX. Izbornu jedinicu rodno uravnotežena te se na njoj nalazi 36% žena, što je vrlo blizu zakonom propisanom pragu o rodnoj zastupljenosti. Od 10 mjesta koja su koalicijskim sporazumom pripala SDP-u, Zadarska županija zastupljena je s 4, Šibensko – kninska s tri, Splitsko – dalmatinska s 2 i Ličko- senjska s jednim kanidatom.

SDP-ova kandidatkinja za Sabor Sabina Glasovac kazala je kako nakon svega do sada viđenog očekuje prljavu kampanju punu podmetanja.

– Pod krinkom domoljublja i nove katarze građanima nude čak 3 Sanaderova bivša ministra, troje Ćaćine dice i svakakve kukavice koje su zbrisale od Zorana Milanovića kako se ne bi morali s njime suočiti. Tako se i Karamarko poslužio našom IX. Izbornom jedinicom kao smokvinim listom, i nada se dobrom ishodu zaboravljajući da zadarski HDZ posljednje dvije godine nije imao svog zastupnika u Saboru, a tako će biti i iduće četiri godine, ako bolje pogledamoPred nama su ključni izbori, to pokazuju i ankete. No, sigurno je da će ovo biti borba do posljednje kapi krvi. Svjesni smo da je biračko tijelo ovdje tradicionalno naklonjeno HDZ-u, ali to nas ne obeshrabruje, već motivira. Kad je već pobjegao od premijera, Karamarka ovdje s nestrpljenjem očekujemo i ne bojimo ga se. HDZ-ov program nudi dolinu suza, kako je i sam šef najveće oporbene stranke jednom istaknuo. To je program za koji još ne znamo je li pisan u Njemačkoj ili Prnjavoru i ne nudi nam ništa novo. Nama je potrebno povjerenje svih građana kako bi nastavili s politikom koja je počistila nered i uvela red, izbrisala s političke scene crne torbe i poslove ispod stola. Promjene nisu išle brzo kako su građani očekivali, ali su itekako vidljive, rekla je Glasovac.

– Često čujemo da ova Vlada nije napravila ništa za Zadar, no činjenice, brojke i argumenti govore drugačije. U županiju je uloženo oko 3 milijardi kuna. Krucijalan za razvoj Zadar bio je upravo projekt Gaženica – od ukupnih 1.1 milijuna kuna ova je Vlada uložila 807 milijuna. Gaženica nije zaustavljena, nego prepoznata kao kvalitetan projekt. Umjesto megalomanije svedena je na realne okvire. Nismo bogata zemlja i ne možemo se ponašati kao pijani milijarderi. Sve se može graditi, ali u razumnim okvirima, navodi Glasovac.

“Drugi projekt kojem se nazire konačno kraj je Poliklinika, oko koje se razvila jedna poprilično histreična situacija. No, otklonjene su sve pravne i druge prepreke te je sada moguće neometano raspisati natječaj za drugog izvođača radova, a tijekom 2016. godine očekuje se njezino otvorenje. Spomenula bih i Zračnu luku Zadar kao jednu od ukupno deset projekata koji su uključeni u strateški plan Republike Hrvatske. Vlada ulaže i u po meni najvažniju društvenu dimenziju, u obrazovanje. Bez obrazovanja nema rasta, razvoja i napretka. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u zadnje 3 i pol godine uložilo je u 50 milijuna kuna u razne projekte na području naše županije. Otkako je vlada Zorana Milanovića preuzela odgovornost, svim učenicima sufinancira se međumjesni prijevoz do i od škole i to u visini do 75%, a osigurane su plaće za asistente u nastavi za djecu s razvojnim poteškoćama. Grad Zadar u tu je svrhu dobio 2,5 milijuna kuna, a Zadarska županija još toliko. Zahvaljujući ovoj Vladi djeca će imati svog asistenta. Pružamo i snažnu podršku izgradnji sveučilišnog kampusa, a Vlada će i dalje podupirati svaki vrijedan projekt.” – kazala je Glasovac.
Njena kolegica Ingrid Antičević Marinović kazala je kako zahvaljujući aktualnoj vlasti, Zadar raste, Hrvatska raste.

“No, kad god je HDZ-u dobro, narodu je loše. Bolje rečeno, kad je njima bilo najbolje, Hrvatskoj je bilo najgoreBili su dugo vremena neodgovorna vlast, a sad su isto toliko neodgovorna oporba pa je manja šteta da ostanu oporba. Kaos koji su nam ostavili 2011. godine pretvorili smo u red. bilježimo tako najmanju stopu nezaposlenosti u posljednjih šest godina. Za mjere aktivne politike zapošljavanja u Zadarskoj županiji uloženo je 91 milijun kuna, a na taj način zaposleno je 4759 osoba. I preko Ministarstva gospodarstva kroz sustav poticajnih mjera za investiranje odobreno preko 100 milijuna kuna za projekte investiranja i jačanja konkurentnosti u proizvodno- prerađivačkim aktivnostima usluga visoke dodane vrijednosti. To su podaci i to je istina, ali oni i dalje tvrde da smo antizadarska stranka. Međutim, antizadarska vlast ne stoluje na Markovom trgu, nego na zadarskom Narodnom trgu. Svo ovo vrijeme nisu imali nijednog zastupnika u saboru, toliko o bastionu grada Zadra. Karamarko odbacivanjem sučeljavanja pokazuje kako shvaća demokraciju, pitajući se kako tek njegova stranka shvaća ustavnost i zakonitost, što kako dodaje, najbolje možemo vidjeti od predsjednice koju HDZ pretvara u svoju osobnu tajnicu. Možete zamisliti što bilo kad bi zasjeli s obje strane Markovog trga. Ne bi bilo dobro, to je sigurnoNazivaju se domoljubima, a rado bi prepisivali crnogorske zakone. U Prnjavoru kradu predizborni plakat, u Njemačkoj pišu program, a postojeći im se još dešifrira pred našim sudovima. Ovi su izbori zato ključni, moramo odlučiti hoćemo li rušiti ili dalje graditi, hoćemo li birati strah ili povjerenje, slušati nove laži da bi dobili nepravde? Imamo povjerenje da će građani izabrati da rastu Zadar i Hrvatska, a ne debljina crnih vreća” – kazala je Antičević Marinović.

Duško Vidov, potpredsjednik ŽO  SDP-a i načelnik Općine Kali osvrnuo se na braniteljsku populaciju. Za vrijeme ove vlade u Zadru, Benkovcu i Biogradu izgrađena 92 stana za branitelje, dodijeljeno je 32 kredita za branitelje, a izgrađena su i tri memorijalna centra. Osim toga, 300 milijuna kuna uloženo je u poljoprivredu i 15 milijuna u izgradnju vojnih objekata u Zemuniku. Dematirao bih teze naših načelnika da im vlada otežava pristup sredstvima. Svi imamo jednak pristup ostvarivanju sredstava za boljitak ove zemlje, ali da bi državna sredstva stigla potrebno je imati projekte. U Kalima je, zahvaljujući Vladinoj pomoći, investirano preko 8 milijuna kuna.

Predsjednica ŽO Zadarske Županije i potpredsjednica Županijske skupštine Zadarske županije Renata Sabljar Dračevac je govorila o starijoj populaciji, te naglasila da Zadarska županija ima potencijal postati mjesto u koje će starije osobe dolaziti zbog povoljne klime, a to bi valjalo učiniti kroz državno sufinanciranje humanog smještaja starijih osoba u privatnim domovima čime bi Hrvatska zadržala i svoje medicinske stručnjake.