Lažni bankar prijevarom otuđio 226 tisuća kuna od 87-godišnje Zadranke

U četvrtak, 16. srpnja oko 09.30 sati u Zadru na gradskom predjelu Voštarnica, nepoznati muškarac je prema unaprijed stvorenoj namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, pribavio telefonski broj 87-godišnjakinje,  nazvao je i lažno joj se predstavio kao službena osoba – bankar  te je doveo u zabludu i naveo da sa svog računa u banci podigne ušteđevinu koju bi trebala sutradan predati policijskom službeniku koji će je čekati ispred zgrade.
Oštećena je potom podigla novac s banke, te je slijedećeg dana oko 11.00 sati ispred zgrade nepoznatom muškarcu koji se lažno predstavio kao policijski službenik, predala oko 226.000,00 kuna.

Kada je oštećena shvatila da je prevarena, događaj je u petak poslijepodne prijavila policiji, te su u nedjelju, 19. srpnja, policijski službenici Prve policijske postaje Zadar u suradnji s Mobilnom jedinicom za provedbu nadzora državne granice Ravnateljstva policije i policijskim službenicima Policijske uprave zagrebačke uhitili i u službene prostorije policije priveli 46–godišnjeg hrvatskog državljanina nad kojim je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je od oštećene preuzeo novac.
Tom prilikom kod njega je pronađen dio novca, koji mu je oduzet.

Nakon toga osumnjičeni je sinoć predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, a posebno izvješće je podnijeto nadležnom državnom odvjetništvu. Kriminalističko istraživanje se nastavlja u cilju utvrđivanja identiteta drugih osoba koje se dovode u vezu s prijevarom.

Kako prevaranti uvijek iznova, na razne načine i  bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu u cilju sprječavanja prijevara ponavljamo savjete za građane.

Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. Na našem području zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centra socijalne skrbi, djelatnici raznih tvrtki (Elektre, raznih teeloperatera.), djelatnici  za usluge masaže i pomoć u kući i sl..
Pored navedenih načina prijevare uvijek postoji mogućnost pojavljivanja i novih oblika prijevare.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) se savjetuje sljedeće:

  • Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ !
  • Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid !
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku !
  • Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih !
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži !
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila !
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično) !
  • Odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama trebali bi iste upozoriti uz opetovano ponavljanje navedenih savjeta.

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Krađa

U četvrtak, 16. srpnja oko 11.00 sati na gradskom predjelu Voštarnica u Zadru, dvije su nepoznate ženske osobe došle do stana 76-godišnjakinje, te joj ponudile medicinski aparat na korištenje. Nakon što ih je ona pustila u stan, iskoristile su njenu nepažnju i otuđile novac u vlasništvu 83-godišnjaka i 52-godišnjaka.
Materijalna šteta iznosi više desetaka tisuća kuna, a protiv nepoznatog počinitelja je državnom odvjetništvu podnijeta kaznena prijava zbog krađe.