Legendarni hrvatski nogometaš i trener Josip Skoblar u Francuskoj postao vitez! Legendarni hrvatski nogometaš i trener Josip Skoblar u Francuskoj postao vitez!
Legendarni hrvatski nogometaš i trener Josip Skoblar (75) primio je jučer visoko priznanje francuske države “Chevalier de l’Ordre National du Merite” za zasluge za... Legendarni hrvatski nogometaš i trener Josip Skoblar u Francuskoj postao vitez!

Legendarni hrvatski nogometaš i trener Josip Skoblar (75) primio je jučer visoko priznanje francuske države “Chevalier de l’Ordre National du Merite” za zasluge za Francusku.

Skoblar je, kao ambasador NK Olympique Marseillea, dobio to priznanje predsjednika Francuske još u svibnju prošle godine ali mu ga je po njegovoj izričitoj želji jučer uručio gradonačelnik Marseillea Jean Claude Gaudin. Prigodnoj svečanosti u zgradi gradske vijećnice nazočili su francuski ministar sporta Patrick Kanner i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker.

Skoblar je najzapaženiji dio velike igračke karijere proveo u Marseilleu, gdje je zabio 151 pogodak u 174 nastupa, uključujući i sezonu s početka sedamdesetih prošlog stoljeća u kojoj je zabio 44 pogotka, što ga je postavilo na europski vrh te godine.

Na svečanoj ceremoniji uz Skoblara je stajala obitelj, ali i delegacija HNS-a, u kojoj su bili predsjednik Saveza Davor Šuker, prvi dopredsjednik Zdravko Mamić, izvršni direktor Damir Vrbanović te savjetnik Zorislav Srebrić. Među uzvanicima je bio i Aljoša Asanović.

– Ovo priznanje zaista mi puno znači i oduševljen sam takvim respektom koji su mi Francuzi ovime pokazali. Prekrasno je vidjeti da te netko toliko cijeni. Želim zahvaliti Šukeru i delegaciji Saveza na dolasku, to je prekrasna gesta, zbog koje mi je jako drago. Veselim se što ću biti ambasador Saveza na predstojećem Euru – kazao je Skoblar, jedini hrvatski nogometaš, a i igrač s prostora bivše Jugoslavije, koji je kao najbolji ligaški strijelac Europe 1971. dobio Zlatnu kopačku za 44 zgoditka koja je u prvenstvu Francuske postigao u sezoni 1970./71.
Skoblar se nakon Francuske vratio u Hrvatsku, ali je ponovno otišao u svoj drugi dom, gdje od 2004. godine obnaša dužnost tehničkog savjetnika Olympiquea iz Marseillea.