Liburniji bespovratnih 36 milijuna kuna iz EU fonda za 25 novih autobusa Liburniji bespovratnih 36 milijuna kuna iz EU fonda za 25 novih autobusa
U zadarskoj Gradskoj vijećnici u srijedu je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Liburnija d.o.o., a kojim je... Liburniji bespovratnih 36 milijuna kuna iz EU fonda za 25 novih autobusa

U zadarskoj Gradskoj vijećnici u srijedu je potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nabave novih autobusa za Liburnija d.o.o., a kojim je ta tvrtka dobila gotovo 36 milijuna kuna za nabavu 25 novih autobusa. Riječ je o najstarijem dijelu voznog parka zadarskog javnog prijevoznika koji će biti zamijenjen novim autobusima uz pomoć bespovratnih sredstava EU.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric sa direktorom tvrtke Liburnija d.o.o. Edvinom Šimunovim. 

Ukupna vrijednost projekta nabave 25 novih autobusa iznosi 44.984.820,00 kuna, a od čega je za EU sufinanciranje prihvatljivo 35.952.156,00 kuna. Nova vozila Liburnija će koristiti na gradskim i prigradskim autobusnim linijama na kojima prometuje u skladu s Ugovorom o pružanju javne usluge.

„Nabavkom novih autobusa osigurat će se veća udobnost, sigurnost, ali i učestalost prijevoza, a čime će se dodatno utjecati na navike naših građana da više koriste javni prijevoz, a kako bi se smanjile gužve u našim turističkim središtima. Također, smanjit će se i zagađenje okoliša s obzirom da se radi o uistinu modernim vozilima.“, istaknuo je uoči potpisivanja Ugovora ministar Oleg Butković.

Potpisivanju Ugovora nazočili su i državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac, pomoćnici ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i Mario Madunić te župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, koji su se također osvrnuli na važnost ovog projekta za Zadar i okolna područja.

„Izražavam zahvalnost i čestitam Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture na ovom izuzetno vrijednom i kvalitetno pripremljenom programu, na korist žitelja naših gradova i općina, a kojim će u cilju razvoja i unaprjeđenja prometnog sustava prihvatljivog za okoliš biti zamijenjena trećina voznog parka Liburnije.“, kazao je gradonačelnik Zadra te posebno izdojio nabavu osam novih autobusa koji će biti prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom.

„Razvitak prometne infrastrukture kao i nabava novih autobusa u funkciji je održivog razvoja i poštivanja strogih mjera zaštite okoliša. Sa ulaganjem u obnovu voznog parka smanjujemo  prosječnu starost autobusa u županijskome prometu sa 16 na 8 i pol godina, a čime pored kvalitete prijevoza dodatno jačamo i svijest o zaštiti okoliša.“, rekao je župan Zadarske županije Božidar Longin.

Prije samog potpisivanja Ugovora, direktor Liburnije Edvin Šimunov izrazio je zahvalnost na posebnoj profesionalnosti i stručnosti svima onima koji su pratili Liburniju na ovome projektu.

Podsjetimo, dodjela bespovratnih sredstava za nabavu novih autobusa za grad Zadar dio je 315 milijuna kuna vrijednog projekta kojeg provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kako bi poboljšalo uslugu javnog prijevoza, ali i potaknulo građane na veće korištenje javnog prijevoza te doprinijelo smanjenju zagađenja okoliša. Natječaj za dodjelu bespovratnih 315 milijuna kuna Ministarstvo je objavilo u svibnju 2018., a do danas su sredstva dodijeljena za projekte nabave novih autobusa u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Puli, Vinkovcima i Rijeci, ukupno vrijedne više od 290 milijuna kuna, a za koje je osigurano više od 228 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Slijedeći ugovori bit će dodijeljeni gradovima Sisku i Dubrovniku. Procjena je kako će nabava novih autobusa za ukupno 9 gradova rezultirati boljom uslugom javnog prijevoza za najmanje 1,6 milijuna hrvatskih građana.