“LISTOPAD U SMILJEVCU” Tradicionalni sajam učenika i nastavnika

“Sretna sam što živim u svijetu u kojem postoji listopad”, riječi su ovo Anne od Zelenih zabata iz istoimene knjige Lucy Montgomery, a stanovnici zadarske četvrti Smiljevac, kao i svi ostali dobrodošli posjetitelji, mogli su ovog petka u dvorištu Osnovne škole Smiljevac uživati u običnim i neobičnim plodovima listopada – nesvakidašnjoj fešti pod nazivom „Listopad u Smiljevcu“.

Tradicionalna je ovo akcija učitelja i učenika OŠ Smiljevac, koja se održava u mjesecu listopadu, mjesecu koji sa sobom nosi mnoštvo raznih aktivnosti povodom „Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje“, „Dana jabuke“, početka „Mjeseca hrvatske knjige“ i dr. Sve navedene aktivnosti ovom su prigodom objedinjene u jedinstvenu, tradicionalnu manifestaciju koju su nazvali „Listopad u Smiljevcu“.
Učenici i učitelji za tu su prigodu priredili brojne jesenske kreacije na prodajnoj izložbi u dvorištu škole, koja je ujedno i humanitarnog karaktera. Cilj je njihove zajedničke akcije jednim dijelom pomoći učenicima slabijeg imovinskog stanja, a dio prihoda utrošiti na potrebe razrednih odjeljenja u izvannastavnim aktivnostima.

Bila je ovo prigoda u kojoj su svi sudionici na nekoliko desetaka štandova predstavljali svoje bogato stvaralaštvo, gdje su zainteresiranim posjetiteljima, kroz svoje kreativno umijeće, jedan dan pretvorili u pravi pravcati blagdan za oko, uho i nepce. Uz glazbeni program pojedinih učenika, svaki razredni odjel prezentirao je po jednu temu, a na štandovima se našla široka paleta raznih krušnih proizvoda i rukotvorina. Marina Marjačić, prof.hrvatskog jezika u OŠ Smiljevac iz bogate ponude istakla je neke proizvode zanimljive za samu manifestaciju, kao što su kruh i proizvodi od dizanog tijesta, kolači, suho voće, knjige, kravate, lutke i dr. kreativne uratke učenika. Bila je ovo prigoda i za međusobno druženje osnovnoškolaca svih uzrasta, njihovih učitelja, roditelja, rodbine i prijatelja.

Uz istaknuti angažman mnogobrojnih roditelja, koji su svojom nazočnošću i aktivnošću pridonijeli samom uspjehu ove hvale vrijedne jesenske akcije i njenoj plemenitoj svrsi, šarolikom mnoštvu u dvorištu smiljevačke osnovne priključili su se i mališani iz obližnjeg Dječjeg vrtića „Smiljevac“. Listopad u Smiljevcu svakako će mnogima od njih ostati u trajnoj uspomeni i ubuduće poticati na kreativnost te solidarnost s potrebitima.
Gordana Šarić

osnovna-skola-smiljevac-djeca-ucenici-800x600