LONGIN SAZVAO SASTANAK Spomenik poginulima neće se graditi u Maslenici! LONGIN SAZVAO SASTANAK Spomenik poginulima neće se graditi u Maslenici!
Zadarski župan Božidar Longin sazvao je jutros sastanak u Domu županije na koji je pozvao predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te je javnosti... LONGIN SAZVAO SASTANAK Spomenik poginulima neće se graditi u Maslenici!

Zadarski župan Božidar Longin sazvao je jutros sastanak u Domu županije na koji je pozvao predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te je javnosti priopćeno kako ostaju pri stavu da se spomenik poginulima u akciji Maslenica neće graditi u Maslenici kako je to bilo predviđeno projektom Općine Jasenice, koji je Ministarstvo hrvatskih branitelja odobrilo i za koji je osiguralo 4,2 milijuna kuna u proračunu za 2018. godinu. Nakon toga tražilo je suglasnost Zadarske županije i nije je dobilo.

Odlučeno je da će se spomenik graditi u Zadru.

Podsjetimo, načelnici općina na čijem području se odvijala akcija Maslenica – Jasenica, Posedarja i Novigrada, te gradonačelnik grada Obrovca, smatraju kako se spomenik poginulima u akciji Maslenica treba graditi u Maslenici, pored starog Masleničkog mosta, budući da je strateški cilj te akcije bio osloboditi Novsko (Masleničko) ždrilo, izgraditi pontonski most na mjestu srušenog mosta i prometno povezati sjevernu i južni Hrvatsku. U akciji i nakon nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja.

S načelnicima Jasenica, Novigrada, Posedarja i Obrovca, oko lokacije spomenika složili su se i članovi brojnih obitelji poginulih branitelja, međutim župan Božidar Longin zanemario je njihov stav.

Sazvao je predstavnike braniteljskih udruga, te je objavljena odluka da se spomenik neće graditi iduće godine u Maslenici nego jednog dana u Zadru.

Postoji, naime, ideja da se u Zadru napravi tematski park Domovinskog rata, pa će, realizira li se projekt – spomenik biti tamo.

Tako će 4,2 milijuna kuna za koje se izborila općina Jasenice u 2018. godini, ostati Ministarstvu branitelja, te će ga najvjerojatnije prenamijeniti za neki drugi spomenik u nekom drugom dijelu Hrvatske.

Projekt tematskog parka posvećenog Domovinskom ratu u Zadru je dobar projekt i Zadar treba imati takvo mjesto, no građani smatraju da se na njegovoj realizaciji moglo raditi, a da on ne isključi spomenik poginulima u akciji Maslenica pored Masleničkog mosta.

 

Trenutno nema komentara na ovaj članak

Registriraj se i komentiraj!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.