OBITELJI POGINULIH OGORČENE Župan Longin spriječio gradnju spomenika u Maslenici u čast 127 poginulih branitelja OBITELJI POGINULIH OGORČENE Župan Longin spriječio gradnju spomenika u Maslenici u čast 127 poginulih branitelja
Mnogi roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja koji su na obljetnici stradanja Škabrnje u koloni sjećanja vidjeli župana Božidara Longina s tužnim izrazom lica... OBITELJI POGINULIH OGORČENE Župan Longin spriječio gradnju spomenika u Maslenici u čast 127 poginulih branitelja

Mnogi roditelji i članovi obitelji poginulih branitelja koji su na obljetnici stradanja Škabrnje u koloni sjećanja vidjeli župana Božidara Longina s tužnim izrazom lica nisu mogli shvatiti da se upravo taj čovjek svim silama potrudio spriječiti gradnju spomenika poginulim braniteljima u Maslenici, za koji je zalaganjem i trudom Općine Jasenice osiguran novac u proračunu Ministarstva hrvatskih branitelja u 2018. godini, koja je na izmaku.

Podsjetimo, glavni cilj vojno-redarstvene akcije Maslenica, koja je započela 22. siječnja 1993. godine, bio je osloboditi Novsko ždrilo, te na mjestu srušenoga Masleničkog mosta postaviti pontonski i tako ponovno povezati sjever i jug Hrvatske. Hrvatskim vojnicima i policajcima to je pošlo za rukom već prvog dana napada. Tada su oslobođena i mjesta Rovanjska i Maslenica, dio Podgradine, Islam Latinski i Grčki te Kašić. Sljedećih nekoliko dana hrvatske snage su u ofenzivi oslobodile Babindub i Zračnu luku Zemunik, Crno, Murvicu, Paljuv, dijelove Škabrnje, Smoković i Novigrad.Iznimno važno bilo je izbiti na Velebit, odakle se mogla nadzirati neprijateljska komunikacija između Obrovca i Gračaca. Operaciju su isplanirali i vodili, uz ostale suradnike, generali Janko Bobetko, tada načelnik Glavnog stožera, Ante Gotovina, zapovjednik Operativne zone Split, i Mladen Markač, zapovjednik  policijskih specijalaca.

Od 22. do 25. siječnja u akciji je poginulo 13 branitelja, a u iduća dva dana još šest. No, u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

Tijekom i nakon akcije Maslenica poginulo 127 branitelja 

Stoga je Općina Jasenice, čije područje je oslobođeno u toj akciji, inicirala gradnju spomenika u čast akcije Maslenica i svih poginulih branitelja.

Načelnik Martin Baričević u razgovoru za portal Kalelarga info je pojasnio kako je Općina Jasenice uz suglasnost Općinskog vijeća tri godine pripremala projekt, osigurala lokaciju u Maslenici gdje bi spomenik trebao biti, te je prijedlog upućen Ministarstvu hrvatskih branitelja.

“Uložili smo puno truda u to i bili ponosni kad smo dobili pozitivan odgovor iz Ministarstva.  U proračunu za 2018. godinu osigurali su 4,2 milijuna kuna za spomenik, a nakon što smo na sjednici Općinskog vijeća izvijestili o tome javili su nam se brojni roditelji poginulih branitelja, čestitali nam i zahvalili što smo se potrudili i što nismo zaboravili žrtve. Puno sudionika akcije Maslenica nam se javilo, mještani su bili zadovoljni, u toj akciji su oslobođeni naši domovi, odnosno ono što je ostalo od njih.” – kazao nam je načelnik Baričević.

Uništen višegodišnji trud Općine Jasenice oko spomenika 

Međutim, do problema je došlo tamo gdje ih se najmanje očekivalo.

“Iz Ministarstva su tražili suglasnost župana Božidara Longina za ovaj projekt. To nam je bilo sasvim u redu i nije nam bilo ni na kraj pameti da će tu nastati problem. Umjesto davanja suglasnosti za projekt koji je već odobren i za koji su u proračunu osigurana sredstva, on se suprotstavio. Pala mu je na pamet ideja da bi se jednom u budućnosti u Zadru gradio tematski park i da bi taj spomenik umjesto u Maslenici jednog dana mogao biti negdje u Zadru gdje se nađe ili otkupi teren. Nije ga bilo briga što smo mi projekt već pripremili, što je Ministarstvo već na temelju našeg projekta osiguralo 4,2 milijuna kuna u proračunu za 2018. godinu.” – u šoku i nevjerici nam je ispričao načelnik Baričević.Martin Baricevic 800x444

Načelnik Martin Baričević: Želimo odati zasluženu počast poginulima  

Longin je, naime, sazvao sastanak braniteljskih udruga i općinskih načelnika na temu treba li u Zadru napraviti tematski park Domovinskog rata sa spomenicima važnim akcijama itd., koja bi se jednog dana u budućnosti realizirala. Tu ideju podržava i načelnik Baričević.

“Normalno da podržavam, ali nepojmljivo je da se nama uništi i opstruira projekt za koji su sredstva već osigurana radi ideje koja će se realizirati ne sutra nego možda za 5 ili više godina. Kome normalnom bi smetalo da se u Maslenici izgradi spomenik poginulim braniteljima jer ipak je u toj akciji, u kojem je naš kraj oslobođen, živote izgubilo puno ljudi?! Zašto da se ne osigura obiteljima poginulih i suborcima da imaju gdje zapaliti svijeću?! A što se tiče tematskog parka u Zadru, ako jednog dana ta inicijativa krene, imat će potporu Općine Jasenice.” – naglasio je Baričević dodajući kako je dalek put od ideje i inicijative do realizacije.

Župan Longin bez odgovora novinarima

Želeći čuti i drugu stranu priče, županu Božidaru Longinu uputili smo pitanja preko glasnogovornika Zadarske županije.

Pitali smo ga zbog čega nije dao suglasnost projektu Općine Jasenice, te smatra li da zbog ideje izgradnje tematskog parka u Zadru općine na čijem području se ratovalo ne trebaju graditi spomenike važnim oslobodilačkim akcijama i poginulim braniteljima.

Međutim, župan Longin nam se nije udostojio odgovoriti na pitanja, nego smo dobili općenit odgovor stručne suradnice za informiranje. Nas je, naglašavamo, zanimao odgovor župana, a ne suradnika.

Ministarstvo branitelja: Treba osigurati mjesto počasti žrtvama 

Upit smo poslali i Ministarstvu branitelja, koje nam je potvrdilo da su sredstva za spomenik poginulim braniteljima osigurana, te da su tražili i suglasnost Zadarske županije oko lokacije spomenika.

“Vezano uz pitanje o osiguranim sredstvima, dužni smo Vas izvijestiti da su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2018. godinu, Razdjel 041 – Ministarstvo hrvatskih branitelja, Program 3911- Obilježavanje mjesta stradavanja u Domovinskom, Aktivnost K – 754007 Spomen-obilježja žrtvama stradalim u Domovinskom ratu, osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 4.200.000,00 kuna. Sredstva su namijenjena, između ostalog  i za  pripremu i provedbu javnog natječaja za odabir idejnog rješenja budućeg spomen-obilježja  hrvatskim braniteljima poginulim u VRO „Maslenica“.

Ministarstvo hrvatskih branitelja osigurat će sredstva za izgradnju spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u VRO „Maslenica“  nakon što bude poznata investicijska vrijednost, a sukladno procjeni dinamike izgradnje.

Još jednom ističemo da je VRO Maslenica jedna od najznačajnijih ratnih operacija u Domovinskom ratu i da je iznimno važno da se izgradnjom centralnog spomen-obilježja osigura mjesto počasti i pijeteta svim sudionicima, bez obzira gdje će ono biti izgrađeno.” – stoji u odgovoru Ministarstva hrvatskih branitelja.

Obilježavanje obljetnice stradanja Škabrnje okupilo je brojne sudionike Domovinskog rata, roditelje poginulih branitelja, članove obitelji, pa smo po završetku programa iskoristili priliku za napraviti anketu među njima i pitati ih za mišljenje treba li u Maslenici izgraditi spomenik poginulim braniteljima kojih je bilo preko 127 u akciji Maslenica i neposredno nakon nje. Za mišljenje nismo pitali predstavnike braniteljskih udruga jer su nas neki od njih zamolili da ih izostavimo, s obzirom da se financiraju iz županijskog proračuna, pa da se ne zamjere županu Longinu iznesu li mišljenje da u Maslenici treba biti spomenik poginulima braniteljima.

 

A   N   K   E   T   A

Ante Zrilić:

CYMERA_20181118_201716-01-472x367

Žalosno je da se političke igrice vode oko takvih pitanja kao što je spomenik onima koji su živote dali za našu slobodu. Ne mogu vjerovati da župan nije dao suglasnost za spomenik. Podržavam načelnika općine Jasenice i želim mu da ustraje u borbi. Dva moja bliska rođaka su poginula u akciji Maslenica.

Ivan Šarić:

CYMERA_20181118_205912-01

Taj Longin mi se nikad nije sviđao, a pogotovo ne sada. Kako ga nije sram ne poduprijeti ovakav projekt?! Supruga mi je iz Jasenica i znam kroz što je njena obitelj prošla u ratu, prognani su i protjerani iz svojih domova. Vojna operacija Maslenica vratila ih je u život. Žalosno da je netko protiv spomenika.

Ive Marić:

CYMERA_20181118_201536-01-472x354

Kakve veze ima tematski park u Zadru sa akcijom Maslenica?! Normalno da poginulim herojima treba podignuti spomenik u Maslenici. Kako to netko može dovesti u pitanje?! Longin ne može podnijeti da Baričević ima svoj stav i ne ulizuje mu se.

Ante Babić:

CYMERA_20181118_210358-01

Pa kakav je to župan koji radi protiv svojih općina i ljudi?! To nema nigdi na svijetu da se općina trudi tri godine da dobiju novac za spomenik poginulima, a župan im ne da suglasnost?! Moj glas više neće dobiti na izborima.

Ana Knežević:

CYMERA_20181118_201911-01-472x271

Čula sam da župan stvara probleme oko toga i zgrožena sam. Muž mi je porijeklom iz Jesenica, brat mi je poginuo na Južnom bojištu. Sramota da se uopće raspravlja o tome treba li poginulima sagraditi spomenik.

Šime Milić:

CYMERA_20181118_213743-01-617x453

Sramota da se branitelji nisu ustali i lupili šakom o stol županu i rekli da nema rasprave o tome. Tužan sam kad vidim koliko se malo cijene žrtve Domovinskog rata. Bar bi njihovi suborci trebali biti iznad politike i sitnih interesa.

Marija Babić:

CYMERA_20181118_214048-01-617x347

Udovica sam, a u ratu mi je poginuo nećak i to baš u akciji Maslenica. Žalosti me kad vidim kako se ne cijene žrtve, četnici se dočekuju u velikom stilu od strane političara, a sada vidim da je problem i napraviti spomenik za naše poginule. Ne mogu zaustaviti suze kad o tome pomislim.