Loše vijesti iz Stožera – 215 novooboljelih u Zadarskoj županiji; Tri osobe su umrle

Na području Zadarske županije imamo 215 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer civilne zaštite Zadarske županije. Novozaražene osobe izolaciju provode na područjima gradova Zadar(134), Benkovac (11), Biograd(2), Nin(2) i Obrovac(3) te općina Bibinje(4), Galovac(1), Jasenice(2), Kali(4), Lišane Ostrovičke(6), Novigrad(3), Pakoštane(3), Pašman(1), Poličnik(5), Posedarje(6), Povljana(3), Preko(4), Privlaka(1), Ražanac(3), Sali(1), Stankovci(1), Šukošan(7), Sv.Filip i Jakov(3), Škabrnja(2), Tkon(1), Vrsi(1) i Zemunik Donji (1)

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 520 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 2484 stanovnika.

Koronavirus ušao je u još jedan privatni dom za stare i nemoćne na području Grada Zadra, u njemu je pozitivno na koronavirus 14 štićenika i jedna djelatnica. Ovo je 8. dom za stare i nemoćne na našem području u kojem je došlo do probijanja virusa.  U Domu za stare i nemoćne osobe Zadar pozitivno je još 17 štićenika i jedan djelatnik, a u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan zaražen je još jedan pacijent. U domovima za stare i nemoćne osobe na području Zadarske županije trenutačno je zaraženo 178 korisnika.

U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminule su tri osobe, dva muškarca (79 i 87 god.) i jedna žena (89 god).

Na svim COVID odjelima hospitalizirano je 56 bolesnika od kojih je 11 na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru smješteno je 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

„Ovo je najveći broj zaraženih do sad na našem području i on je, prema riječima  epidemiologa očekivan. Na žalost, koliko smo god dugo uspijevali izolirati naše domove za stare i nemoćne, dogodio se proboj virusa u više domova, no za sada su te osobe stabilno i sa blažim simptomima. Rezultat novih mjera koje su na snazi možemo očekivati tek kroz dva do tri tjedna i nadamo se da će tada broj novozaraženih biti manji te da će se i broj hospitaliziranih osoba u našim bolnicama smanjiti. Ovaj današnji broj samo je upozorenje svima nama da smo u razdoblju kada je epidemija na vrhuncu i da pojačano moramo paziti na sebe i druge. Zato vas molim da se pridržavate propisanih mjera jer samo o nama samima i našem ponašanju ovisi daljnji razvoj epidemiološke situacije“- rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije Šime Vicković.