Mališani u Jasenicama dobili moderan dječji vrtić vrijedan 11 milijuna kuna

Investicija vrijedna 11 milijuna kuna podići će razinu kvalitete života lokalnog stanovništva, zaposliti će se novi ljudi, a 52 djece dobiti će prvu ustanovu za predškolski odgoj u svojoj općini.

Na području Općine Jasenice do sada nije postojao dječji vrtić koji je bilo moguće koristiti. Roditelji su bili prisiljeni snalaziti se na razne načine kako bi djeci pružili predškolski odgoj i druženje s vršnjacima. Svjesni činjenice da moraju zadržati roditelje te nastaviti pozitivan trend rasta broja djece, u Općini su pristupili izradi projekta izgradnje vrtića s kojim su se prijavili na natječaj iz Programa ruralnog razvoja.

Baričević 800x415

Načelnik Martin Baričević

„Briga o djeci je glavni prioritet moje Općine pa je ova investicija bila prijeko potrebna. Već smo duže vrijeme razmišljali o ovom projektu, no kada se ukazala mogućnost iskorištavanja EU fondova, ovo je postala obveza. I ispunili smo je“, naglasio je načelnik Općine Jasenice Martin Baričević.

Krajem 2018. godine sa Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisali su Ugovor o sufinanciranju provedbe projekta izgradnje dječjeg vrtića Ljubičica iz podmjere 7.4

„Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja. „Investicija je vrijedna 11 milijuna kuna s omjerom sufinanciranja 80% EU i 20% Republika Hrvatska, a Općina se dodatno kreditno zadužila kod HBOR-a kako bi projekt završili u roku na radost nas i mještana“, kaže Baričević. Postupkom javne nabave izgradnju je vodila tvrtka MDK GRAĐEVINAR d.o.o. iz Velikog Trgovišća koja je posao uredno izvršila u zadanim rokovima.

Uz sva općinska sredstva koja se izdvajaju, poput naknada za djecu, školarina i stipendija, Općina je do sada izdvajala značajna sredstva za sufinanciranje smještaja djece u druge dječje vrtiće u Obrovcu, Starigradu i Zadru, pa će tako početkom rada vlastitog vrtića ova sredstva biti preusmjerena u njegov rad.

_7807423_copy_800x532

„U predstojećem razdoblju osnovat će se i sama ustanova dječjeg vrtića, krenut će se upisom djece te će se raspisivati javni natječaji s ciljem zapošljavanja djelatnika. U planu je zapošljavanje 9 osoba čime će se izravno smanjiti broj nezaposlenih u našem kraju, ali i povećati potražnja za radnom snagom“, dodaje Baričević.

Dječji vrtić Ljubičica je dobio uporabnu dozvolu sredinom prosinca prošle godine te je od tada 870 m2 velik objekt sa svim pripadajućim prostorijama i opremom, te dječjim igralištem u potpunosti spreman za mogućnost smještaja 52 djece. Vrtić je smješten između Općinske uprave i Osnovne škole Petra Zoranića, a će imati jednu jasličku i dvije vrtičke jedinice.

„S ponosom mogu reći kako je ovo do sada najveći projekt koji je Općina provela te predstavlja značajan iskorak kako u samoj kvaliteti obrazovanja tako i u razvoju infrastrukture i gospodarstva“, rekao je Baričević. Realizacijom projekta povećava se kvaliteta života lokalnog stanovništva u pogledu pružanja prostora za smještaj predškolske djece, mogućnosti kvalitetnije pripreme za školu te zapošljavanja radne snage.